Házi kedvenc örökbefogadása menhelyről

Ha valaki úgy dönt, hogy örökbe szeretne fogadni egy házi kedvencet, akkor ezt könnyedén megteheti egy állatvédő menhelyen. Ma már az ország összes pontján találni árva állatokat gondozó menhelyeket. A menhely dolgozói mindig készségesen állnak a házi kedvencet keresők szolgálatára, tanácsokat és ötleteket is adnak a bizonytalan jövendőbeli gazdiknak.

Az állat kiválasztásakor mindig az adott kutyus vagy cicus előéletét és sajátosságait kell figyelembe venni. Nem helyes általánosítani egy-egy faj jellegzetességei alapján, mert az állatok nagyon eltérően viselkednek. Például, ha az egyik faj képviselője közvetlen, játékos, de sokat bántották, akkor lehetséges, hogy visszahúzódóbb, félénkebb viselkedést fog mutatni. A lustának tartott egyedek néha meglepően elevenek tudnak lenni, míg egy sportosabb fajtát is el lehet úgy hizlalni, hogy ne legyen kedve futkározni.

Ha kiválasztottuk a kis kedvencet, nagyon lényeges, hogy a méretéhez és igényeihez megfelelő helyet alakítsunk ki a számára. Elegendő időt kell tölteni a háziállattal, hogy megfelelően legyen nevelve és szoktatva, természetesen jól kell bánni vele, ezt mindig meghálálják. A menhelyről érkező kutyáknak általában sokkal több időre van szükségük a beilleszkedéshez, ezért a gazdinak sokat kell foglalkozni az új jövevénnyel, szeretettel, türelmesen, de következetesen kell bánni vele

Házi kedvenc menhely

Házi kedvenc menhely

Nagyon fontos, hogy a kutyáknál kerüljük a szemkontaktust. Az állatoknál farkasszemet nézni egyet jelent az agresszióval. Nagyon ijesztő lehet egy félénk kutya számára, ha a szemébe nézünk, egy agresszivitásra hajlamosabb egyednél pedig támadásos reakciót válthat ki. Fontos az is, hogy ne rángassuk ki a kanapé alá bemenekült kis kutyát, mert ezzel csak jobban növeljük a benne kialakult stresszt. Ha megnyugszik úgyis elő fog jönni, hogy körbeszaglásszon.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy a kutyusok számára a magasból történő utasítások fenyegetően hatnak. Az a legjobb, ha a gazdi leguggol vagy leül a kutya mellé. Meg kell engedni az állatnak, hogy ő közelítsen, nem szabad ráerőltetnünk magunkat. Nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak kell mutatkoznunk, ezt az állat megérzi, és ő is nyugodtabb lesz. A legbizalmatlanabb menhelyről hozott kutyust is képesek megszelídíteni és megnevelni a megfelelő időben adott jutalomfalatok.