Hasznos növények a kertünkbe

A tavasz beköszöntével mindenki egyre több időt tölt a természetben és szívesen töltsük a szabadidőnket kertészkedéssel. Amennyiben nem csak olyan növényeket szeretnénk ültetni, melyek szépek hanem hasznosak is, akkor adunk egy-két jó tanácsot.

Igazán hasznos növény a csicsóka, mely a napraforgó családjába tartozik és élénksárga virágjával hívja fel magára a figyelmet. Nagyon szívós növény, gyakorlatilag kipusztíthatatlan. Leginkább kerítések mentén érdemes ültetni, nagyon gyorsan szaporodik. Áprilistól egész novemberig el lehet ültetni, hiszen a gumója akár -30 fokot is kibír. A gumója emberi fogyasztásra is alkalmas, hasonló a burgonyához. A magas vas, kalcium, szilícium és B1 és C-vitamint is tartalmaz. Jótékony hatással van a hasnyálmirigyre és a lépre, kedvező szintre hozza a vér cukorszintjét és segíti a máj működését. Igazán jó döntést hozzunk azzal, ha a kertünkbe bársonyvirágot illetve ismertebb nevén büdöskét ültetünk a kertünkbe.

Bársonyvirág

Bársonyvirág

A bársonyvirág ehető virágnak számít, ez mellett segíti a nem várt kártékony vendégeket elűzni a kertünkből. Tavasztól egészen késő őszig sárga, narancssárga és piros színű virágokban pompázik. Nagyon hasznos lehet, ha veteményesbe ültettük egy-két darabot a büdöskéből, hiszen távol tartja a kártevőket és férgeket. Érdemes még gyöngyvirágot és tarka podagra fűvet ültetnünk a kertünkbe. Ez a kettő növény egyáltalán nem nevezhető igényesnek. Ha a kertünkben van egy nagyobb kietlen terület, akkor tökétes választás lehet a podagra fű. Ott ahol más növény nem terem meg, kiváló talajtakaró lehet. Nagyon gyorsan szaporodik, egyedüli igénye a magas vízmennyiség. Oda kell figyelnünk az öntözésére, mert nagy melegekben könnyen kiszáradhat. A gyöngyvirág kitűnő választás lehet fák és bokrok tövében, ahol hűvös van és más növény nem marad meg.