Hasi görcsök, és ami a háttérben állhat

A hasi fájdalom viszonylag gyakori egészségügyi probléma, ám leszámítva az igazán súlyos eseteket, amikor nem pusztán kellemetlenségről van szó, hanem elviselhetetlen fájdalomról, akár otthoni módszerekkel, életmódváltással is kezelhető a helyzet.

A fájdalom erőssége mindenkinél más lehet, és terjedhet az éles, hasogató fájdalomtól egészen a görcsös panaszokig. Nem ritka, hogy kiterjednek, átsugároznak a görcsök a különféle szervekre. A háttérben gyakran az egészségtelen életmód, és a nem megfelelő táplálkozás áll. Nem véletlen hívják fel a szakemberek rendszeresen a figyelmet arra, hogy rostokban gazdagon táplálkozzunk, hiszen ezek elősegítik az emésztést, megakadályozzák a puffadást és a hasi görcsök kialakulását. Szintén görcsökkel járnak az epe-, és a vesekövek is, ezekre érdemes odafigyelni, hiszen ha nem szűnik a fájdalom, hányást tapasztalni, vagy a vizelet véressé válik, úgy javasolt szakemberhez fordulni. Ma már többféle otthoni májtisztító kúra is létezik, melyekkel tetemes mennyiségű epekőtől szabadulhatunk meg természetes módon, de az apró vesekövek és a vesehomok is elhajtható a megfelelő folyadékbevitellel.

Hasi görcs

Hasi görcs

A hasi görcsök hátterében állhat egészen egyszerűen menstruációs fájdalom is, sok nő nem csak a vérzés idején, hanem előtte és utána is szenved ilyen panaszoktól. Melegítő párna használatával, valamint az étkezésekkor asztalra kerülő alapanyagok körültekintő megválasztásával sokat tehetünk a hasi görcsök elkerülése érdekében. A fájdalomcsillapítók szedése sosem jelenthet végleges megoldást a problémára, ezért nagyon fontos, hogy a folyamatosan fennálló panaszokkal keressük fel háziorvosunkat! Az egészséges életmódra történő áttéréssel szintén megkímélhetjük magunkat a hasi görcsök jelentette egészségügyi kockázattól.