Hága bemutatása

Akik figyelemmel vannak a világ eseményei iránt, azok közül bizonyára sokan hallottak már a hollandiai Hága városáról. Itt működik ugyanis a Hágai Nemzetközi Bíróság, ahol a világban az emberiség ellen bűncselekményeket elkövetett személyekről ítélkeznek. Hága azonban Hollandián belül is nagyon fontos város.

Bár a főváros Amsterdam, a kormányzati központ Hágában van és itt él a holland királyi család és itt végzi a munkáját a holland király is. Hága, Dél-Holland tartomány székhelye is egyben, fontos közigazgatási központ, itt van a székhelye az összes minisztériumnak is. Hága része a Randstadnak, annak az óriási holland agglomerációs körzetnek, ahol 7 millió ember él, ennek része Amsterdam és Rotterdam is.  Hágát 1230-ban alapították, lakossága gyors ütemben növekedett, 1830-ban lett az önálló Hollandia kormányzati székhelye.

Hága

Hága

A második világháborúban a város komoly károkat szenvedett, ám utána rohamos fejlődésnek indult. Az elmúlt évtizedekben rengeteg bevándorló érkezett a városba, ami a rengeteg munkalehetőségnek köszönhető. Közös repülőtere van Rotterdam városával, ami igen nagy forgalmat bonyolít. Hága legfontosabb látnivalói, a Binnenhof, itt áll a parlament épülete és a gyönyörű belváros a régi középkori épületeivel. Sok múzeum, galéria és különféle kiállítások találhatók a városban. Több nagyszabású zenei rendezvények is helyet ad. Hága népszerű tengerparti üdülőhely is, valamit fontos oktatási központ, felsőoktatási intézményeiben rengeteg diák tanul.