Ha kevesebbet alszik a gyerek, kövér lesz?

Rég tudjuk, hogy az alvásnak a gyerekek fejlődése és a napi bioritmus szempontjából is fontos szerepe van. A kutatók legújabb álláspontja szerint azonban a testsúlyra, ennek kapcsán pedig az egészségi állapotra is hatással vannak az alvási szokások, ráadásul nemcsak gyermekkorban, de akár egy életre szólóan is.

Vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy azoknak a gyerekeknek, akik kevesebbet alszanak a kívánatosnál, nagyobb az étvágyuk, vagyis nő náluk az elhízás és ezzel összefüggésben más krónikus betegségek kockázata későbbi életük során.

Kövér kisbaba

Kövér kisbaba

A kísérletben 16 hónapos gyerekeket vizsgáltak és azt tapasztalták, hogy azok a gyerekek, akik napi 10 óránál kevesebbet aludtak, 10%-kal több kalóriát fogyasztottak, mint azok a társaik, akik 13 órát vagy annál többet töltöttek alvással. Ebből arra lehet következtetni, hogy a rövidebb ideig alvó gyerekek hajlamosak a szükségesnél többet enni, azaz jóval nagyobb az esélyük az elhízásra.

Az alvási és étkezési szokások közti összefüggés pontos oka továbbra sem tisztázott. A szakemberek feltételezik egyes hormonok szerepét, melyek befolyásolhatják az étvágy növekedését a kiegyensúlyozatlan alvási szokások hatására, de hogy többet tudjanak, további vizsgálatokra van szükség. Azt azonban kihangsúlyozták, hogy a gyermekek alvási szokásaira a szülőknek mindenképpen célszerű odafigyelni, mert a kicsik testi, szellemi és lelki fejlődése szempontjából is kulcskérdés a pihenéssel töltött idő mennyisége.