Győzd le a lámpalázat egyszerűen, tuti tippekkel!

A lámpaláz tulajdonképpen egy lélektani gátlás, a szereplés előtti félelemérzés, avagy a stressz. Lámpaláz esetében az éberségi szint magasra emelkedik, ellentétes hatású idegrendszeri folyamatok jönnek létre. Drasztikus esetben egészen ájulásig is fajulhat, ilyenkor külső segítségre van szükség, sőt akár pszichológusra is.

A megfelelő légző gyakorlat a lámpaláz ellen sokat tud tenni, mivel jó légzéstechnikával több oxigén jut testünk minden részébe, így az agyba is. Így sokkal inkább kontroll alatt tudjuk tartani a feszültséget, illetve akár még csökkenteni is tudjuk. A kiegyensúlyozott, lassú, mély légvétel szabályozza, továbbá csökkenti pulzust. Igyekezzünk tehát minél egyenletesebben és lassabban lélegezni.

A relaxáció egyik fő eleme a légzés, de adott sok egyéb technika is. Testrészeinket tudatosan végig kell venni a fejtől a lábfejig és mindegyik ellazulására külön kell koncentrálni. Ez mindössze pár percig tart és csak egy csendes sarok kell hozzá, ahová elvonulhatunk lámpaláz esetén. Érdemes viszont ezt a gyakorlatsort naponta elvégezni, hogy stresszhelyzetben már rutinosan tudjuk alkalmazni.

Lámpaláz

Lámpaláz

A fizikai felkészülés ugyancsak fontos szerepet játszik a stressz leküzdésében. Azok, akik rendszeresen sportolnak nagyobb hatékonysággal uralják testüket. Hiába állunk egy különösen nehéz nap előtt, rendesen kell étkezni, hogy a vércukorszint a normál keretek között mozogjon. Aki éhes az könnyebben lesz feszült. Fontos természetesen a kellő mennyiségű alvás, illetve igyekezzünk, hogy előző nap ne szorongjunk feleslegesen.

A felkészülés talán az egyik legfontosabb momentum a lámpaláz legyőzése esetén. Éppen ezért meg kell ragadni minden olyan alkalmat, amikor lehetőség van arra, hogy mások előtt, akár kisebb közönség előtt szerepelhetsz. Hidd el, egyre rutinosabbá fogsz válni és egy idő után nem fog tud semmi sem kizökkenteni. Érdemes a helyszínen is gyakorolni, ha csak van rá mód.