Gyász és a halál

A halál sajnos az élet természetes velejárója, aki egyszer megszületik, annak a sorsa az, hogy egyszer meg is hal. Nagy fájdalom ér mindenkit akkor, amikor a közeli hozzátartozóját vagy barátját veszíti el. A szülők elvesztése is igazi tragédia, de a legrosszabb akkor történik, amikor saját gyermekét veszíti el az ember.

Halál esetén bizony végig kell menni egy temetési procedúrán, amikor eltemetjük szeretteinket. A temetés előtt el kell dönteni, hogy hamvasztásos vagy hagyományos temetést válasszunk. A temetés során azt is megválaszthatjuk, hogy ki mondja a gyászbeszédet. Felkérhetünk erre egy papot vagy egy erre alkalmas más személyt. Civil személy esetén választhatunk a különféle gyász versek közül, amelyek nagy költőink nevéhez fűződnek. Barátaink, ismerőseink temetésére vigyünk egy szép, de nem hivalkodó koszorút, amelyen egy szalagon szerepeltethetjük a nevünket.

Gyász

Gyász

A sírhely megváltása és a síremlék elkészíttetése komoly anyagi terhet ró mindenkire. Célszerű egy egyszerű síremléket választani, a milliós alkotásoknak nincs értelme. Halottak napján rendszeresen emlékezzünk meg az elhunytakról és vigyünk a sírjukra virágot, gyújtsunk gyertyát. A lényeg, hogy az emlékezetünkben maradjanak meg olyannak az emberek, ahogy szerettük őket és lehetőség szerint csak a szépre és a jóra emlékezzünk. Gondoljunk rájuk és ne felejtsük el a közösen együtt töltött szép időszakokat, kedves emlékeket.