Grönland az ismeretlen világ

Grönlad, ez az alig ismert hely, a Föld legnagyobb szigete. Földrajzilag Észak-Amerikához, politikailag Európához tartozik ( a dán fennhatóság miatt), bár Európától,és Izlandtól csak a Dánia-szoros választja el.

Nyugati és keleti partvidéke hegyekből áll, az Izland felőli oldalon a 3000 m magasságot is eléri. Legmagasabb pontja 3700 m magas, Gunnbjorn-hegy-nek hívják. A sziget területének csak kb. 10%-a jégmentes, egy 20 km széles, partmenti terület. Belsejét 1,5-3 km vastag jégtakaró borítja, összesen 1,8 millió km².

Grönlandon a nyári maximum hőmérséklet 10-18°C délen, északon 5-10°C között mozog. Az időjárás nedves és szeles, gyorsan változik. Eső sohasem esik, viszont a  hóesés bármelyik hónapban megtörténhet,évi mennyisége 25-110 cm.

A tél októbertől márciusig tart, ekkor a Nap az északon hónapokig nem emelkedik a láthatár fölé, tehát egész nap sötét van. Délen a hőmérséklet -20°C, északon -40°C körül alakul. Május és július közepe között a Nap egész nap nem nyugszik le.

Grönland

Grönland

A növényzet a part mentén, ahol nincs jég, szegényes tundra, délen tajga, ahol  aprócska bokrok, harangvirág, kamilla, pitypang is megél. Alig pár lombhullató fa áll a sziget déli részén, védett helyeken, például éger, sarki törpe nyírfa, fűz.

Grönland állatvilága egyedi, jegesmedve, sarki róka, farkas, pézsmatulok él a szárazföldön, a vizekben fókafélék, narvál és cetek úszkálnak.

A madarak nemigen élnek itt meg, csupán a sirályfélék , csérfélék, és  halfarkasfélék honosak erre.

A hegyekben az ehető húsú sarki hófajd lakozik.

A vadállatok egy része a Northeast Greenland National Park területén él, ami a szigetnek kb. egy negyed részét teszi ki északon. Ez a legnagyobb természetvédelmi park, ahol az állatok  valóban háborítatlanul élnek, de valójában  nem turistaparkról  van szó.