Fürdőgyógyászati kezelések

A gyógyfürdőkben gyógyvíz, gyógyiszap vagy egyéb természetes gyógytényező (pl. gázelőfordulás) felhasználásával nyújtanak különféle balneoteráőiás kezeléseket. A fürdőgyógyászati ellátás az orvosi rehabilitációs ellátások közé tartozó szolgáltatás, amelyet főleg krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai, illetve érbetegek állapotának javítására használnak.

Gyógyfürdőket általában természetes vagy mesterséges fúrt hőforrások vagy ásványvizes források mellett hoznak létre, gyakran uszodával stranddal kiegészítve, hogy nemcsak a betegek, hanem minden ember élvezhesse a gyógyfürdők jótékony hatását. A vízbe merülő emberi testre ható fizikai tulajdonságokat (a víz súlya hőmérséklete, felhajtóereje) használják fel kezelésekre, a gyógyvízben található oldott kémiai anyagok fokozzák a kezelés gyógyító hatását. A gyógyfürdőkben alkalmazott leggyakoribb fizikoterápiás kezelések a hidroterápia, a balneoterápia a mechanoterápia, az elektroterápia és a fototerápia. Hidroterápiás kezeléses a gyógyvízben történnek, ilyen a súlyfürdő, amikor a beteg fel van függesztve a medencében, ahol nem ér le a lába és súlyokkal vagy saját testsúlyával nyújtják a testét. A 20 perces kezelés alkalmas gerinc ízületi kopások, porckorongsérvek kezelésére, csípő- vagy térdízületek nyújtására.

Gyógyfürdői kezelés

Gyógyfürdői kezelés

A víz alatti masszázst tangentor készülékkel végzik, megfelelő víznyomással masszírozva a fájó testrészt. Ez a kezelés az izomzat problémáinak kezelésére, műtét utáni rehabilitációra is alkalmas, javítja a vérkeringést és a közérzetet is. Hidroterápiás kezelés még az örvényfürdő és a légbuborék-fürdő. A balneoterápia gyógyvízzel végzett kezelést jelent, ilyen az ivókúra, az inhaláció, az iszapkezelés és a szénsavas fürdők. A mechanoterápiás kezelések a masszázst és a gyógytornát foglalják magukban. Az elektroterápiás és a fototerápiás kezelések az elektromos árammal, illetve fénnyel végzett kezeléseket jelentik.