Folyton fáradt vagy? Ez állhat a háttérben!

Aki állandó fáradtsággal és álmatlansággal küzd, előbb-utóbb elkezd utánajárni, mi lehet ennek az oka. A legtöbb esetben nem kell nagy dolgokra gondolni, néhány egyszerű életmódbeli változtatással visszanyerhető a kellő lendület.

Hogy az emberek fáradtak, manapság nem ritka jelenség és nem is meglepő. Sokaknak egyszerre több fronton is helyt kell állniuk, ez pedig alaposan megcsapolja az energiakészleteket, főleg, ha folytonos stressz is társul hozzá. A szervezet azonban nem nélkülözheti az alvást és a pihenést, ilyenkor nyer erőt a következő naphoz.

A túl sok pihenés, mondjuk inkább úgy, a semmittevés érdekes módon az egyik leggyakoribb ok a fáradtság hátterében. Hogyan lehetünk fáradtak, ha nem is csinálunk semmit? A válasz egyszerű: a fizikai aktivitás növeli a szívverések számát, ezáltal több vér és több oxigén jut a szervekhez, az izmokba. Ha egész nap pihenünk, a légzés lelassul, az előállított energia is csökken.

Fáradtság

Fáradtság

A mentális stressz fizikailag is fáraszt. Stressz alatt a szervezet több vért és oxigént szállít az agyba, hogy koncentrálni tudjunk, így az izmoknak és más szerveknek kevesebb jut belőle. Ekkor jelentkezik az álmosság, a fáradtság, hiszen a test jelzi, hogy itt az idő végre kikapcsolni az agyunkat.

Az vagy, amit eszel – abszolút igazság ebben az esetben is. A tápanyagok nagyban befolyásolják energiaszintünket, ha jobbára nehéz ételeket eszünk, a szervezet az energiát az emésztésre fogja pazarolni. A cukros ételek a vércukorszint megemelése miatt szintén fáradtságot okoznak.