Ezekhez ne használd soha a porszívót!

A porszívó jó barátunk a nagytakarításban éppúgy, mint a hétköznapokban, hiszen számos dolog tisztítására használhatjuk. Kiporszívózhatjuk a szőnyeget, a függönyöket, a kárpitot, ideális a partvis helyett a konyhában, a folyosón. Ugyanakkor vannak esetek, amikor jobb, ha másféle tisztítási módszert választunk.

Az összetört pohár üvegdarabjainak felporszívózása nem jó ötlet. Az éles darabkák átszakíthatják a porzsákot és megsérthetik a cső belső falát is, ezért inkább a seprűt vegyük elő a szilánkok eltüntetéséhez. Az apró tárgyak, pénzérmék felporszívózását jobb elkerülni, ha sokáig szeretnénk használni még a készüléket. Ezek ugyanis könnyen fennakadhatnak a csőben és elzárhatják azt.

Porszívó

Porszívó

Felújítás után apró szemű, finom por lepi el a lakást. Ne essünk neki a porszívóval, mert pórul járhatunk. A finom porszemcsék villámgyorsan eltömítik a porszívó szűrőjét és percek múlva a port a készülék nagy erővel fogja visszafújni. A por nagyját óvatosan, hogy ne keverjük fel, partvissal próbáljuk meg felszedni, a maradékhoz használjuk csak a porszívót. A kandalló kitisztítása porszívóval ugyanilyen okok miatt nem ajánlott.

A porszívót nem jó semmilyen nedves dolog felszívására használni. Lehet az elázott kutyaeledel, földre pottyant krémes sütemény vagy kiömlött ital, hagyjuk a gépet helyén. Nedves dolgok vagy folyadék felszívására csak speciális készülékek alkalmasak. Helyette papírtörlővel, törlőronggyal tüntessük el inkább a nyomokat.