Ételek, amik megszüntetik a szájszagot

Nincs is rosszabb, mint beszélgetés közben rádöbbenni, hogy szörnyű a leheletünk. A halitózis hátterében a legtöbbször az elfogyasztott ételek és az elégtelen szájhigiénia állnak, ritkábban azonban betegségek is okozhatják ezt a kellemetlen problémát. Néhány ital és étel segítségünkre lehet a rossz lehelet elleni küzdelemben.

A szájban nagyjából 600 különböző baktérium él, melyek kénes gázokat bocsátanak ki magukból. Ha ritkán mosunk fogat, ezt a jellegzetes szagot nem tudjuk elnyomni. Rengeteg rágógumi és mentolos cukorka fogy, de ezek csak percekig oldják meg a szájszag problémáját. Ugyanakkor a teáról a kutatások kimutatták, hogy ha cukor nélkül fogyasztjuk, megszünteti a rossz leheletet. Elsősorban a fekete és a zöld teát érdemes erre a célra használni, ezek harcolnak leghatékonyabban a bűzös baktériumok ellen.

Kellemetlen szájszag

Kellemetlen szájszag

Kísérletek szerint napi 1,5 dl probiotikus joghurt elfogyasztása tartósan csökkenti a szájban a hidrogén-szulfid képződését. A joghurtban lévő baktériumkultúra elnyomja a káros baktériumokat és megakadályozza a fogkő képződését. A víz csodákra képes a szájszag ellen is. Minél többet igyunk és öblögessünk vele, hogy megszabaduljunk a baktériumoktól és a fogak közé beékelődött ételmaradékoktól, melyek szintén rossz leheletet okoznak.

A petrezselyem és a bazsalikom illóolajai még a hagymától bűzös lehelettel is képesek leszámolni. Hatóanyagaik semlegesítik a hagyma kénes összetevőit. Hasonlóan működik az alma is, amit ha együtt eszünk a fokhagymával, szemernyi rossz leheletünk sem lesz.