Érdekes tények a Formula-1-ről

Az autóversenyzés a huszadik egyik legnépszerűbb sportágának számít és nagyon sok fajtása ismert. Ezek közül a legnépszerűbbnek a Formula-1-et és a Dakar-ralit kíséri a legnagyobb figyelem. Ezeken a versenyeken több tízezres vagy akár százezres nézőközönségre lehet számítani. Az első autóversenyt az amerikai Wisconsinban rendezték meg 1878-ban egy 323 kilóméteres távon.

A Formula-1 napjainkban a legrangosabb nemzetközi autóverseny-sorozat, amelynek szabályait a Nemzetközi Autómobil Szövetség határozza meg. Mára már ezek a szabályok nagyon szigorúak és behatároltak, ezért sem meglepő, hogy küllemben, kinézetre gyakorlatilag egyforma autókat látunk a versenyeken. Ez azonban nem mindig volt így, hiszen pár évtizeddel ezelőtt, még bőven volt lehetőség s kísérletezésre és az extrém, vakmerő konstrukciók bevetésére. Az első Formula-1-es világbajnokságot 1950-ben rendezték meg. Napjainkban már a világ számos pontján tartanak Formula-1-es nagydíjat, mint például Kínában, Bahreinben, Malajziában és Szingapúrban is. 1986 óta folyamatosan megrendezésre kerül a formula-1 magyar nagydíj is. A világ egyik legdrágább sportágáról van szó, amelynek költségei nagyrészt a szponzorok fedezik.

Formula 1

Formula 1

Az autók körülbelül 980 lóerősek, 15000 percenkénti fordulatra korlátozott motorral vannak ellátva, és ezzel elérhetik a 380 km/órás sebességet. A megrendezett világbajnokságokon csapatok vesznek részt, melyeknek két, ugyanolyan típusú autóba, két versenyzőt kell ültetni. A versenyek olyan szilárd burkolatú, zárt pályákon tartják, amelyeket kifejezetten erre a célra építettek. Az első állandó, de ma már nem működő pálya 1907-ben épült Angliában, London délnyugati részén. A Formula-1 történetének legsikeresebb versenyzője Michael Schumacher, aki 308 nagydíjból, 91-et megnyert.