Egyél sok szilvát és legyél egészségesebb!

Rengeteg ízletes és egészséges gyümölcs közül válogathatunk ősszel. A változatosság jegyében ezeket nyersen is fogyaszthatjuk, de különböző ételek elkészítéséhez is felhasználhatjuk őket. A szilva talán az egyik legegészségesebb, idehaza is könnyen megtermelhető gyümölcs. Ha elültetsz egy-két szilvafát, azzal az egész családod egészségéről gondoskodhatsz egész évben, hiszen még aszalt formájában is hatékony vitamin forrás.

A szilváról tudni kell, hogy nagy mennyiségű nátriumot, vasat, káliumot, valamint élénkítő magnéziumot tartalmaz. Mindezek mellett kifejezetten sok benne a B-, E-, C és D-vitamin. Kiemelkedő vastartalma miatt főleg a vérszegényeknek, és a krónikus fáradtsággal küzdőknek ajánlott gyakran fogyasztani. A szilva fogyasztása által tehermentesíthető a máj, így pedig elkerülhető bizonyos típusú májcirózisok kialakulása.

Ha azt tapasztalta magán, hogy duzzadt a lépe és az fáj is, akkor áztasson be két darab szilvát egy kis vízbe és másnap egye azokat meg. A kúrát két napon keresztül kell folytatni. Általa elmúlnak a panaszok, avagy sokkal jobban fogja érezni magát.

Szilva

Szilva

Érdemes tudni, hogy a szilvának hashajtó hatása is van. Ezen hatása által nyugodt szívvel beilleszthetjük fogyókúrás étrendünkbe is, de a bélparaziták ellen is hatásosnak bizonyul. Az aszalt szilva rengeteg olyan antioxidánst tartalmaz, amely segítségével megelőzhető és legyőzhető a rák különböző fajtája.

A szilva a fent említett számtalan egészségre gyakorolt pozitív tulajdonsága által máris igazi csoda gyümölcs, de mindezek mellett azt is tudni kell róla, hogy tartalmaz egy olyan savfajtát, amely segít a szerotonin termelésben. Ezáltal megnyugtatja az idegrendszert. A szilva tehát nyersen, aszalva, de még szilvalé formájában is páratlan hatást ér el szervezetünkben.