Egy falu, ami újjászületett

Van egy kis falu Baranya megyében: Gyűrűfű. A település Pécstől 54, Szigetvártól mindössze 22 km-re fekszik. Érdekessége, hogy 1970-ben elnéptelenedett majd 21 év múltán, 1991-ben újra élet költözött a faluba.

A településről már 1332-ből való írásos emlék is van. A lakosság száma 1900-ban volt a legtöbb, 305 fő. Ezután folyamatosan csökkent. A folyamatot a munkaerőigény hiánya, rossz közlekedési helyzet, később az urbanizáció okozta. 1960-ra a népesség 193 főre csökkent és elöregedett, majd a 60-as években a községet elhagyta az összes közintézmény. Bekötőút sem vezetett a faluba.

Az 1970-es népszámláláskor már csak 37 lakos volt, de valószínűsíthető, hogy közülük sem mindenki lakott itt ténylegesen. Végül az utolsó család 1970. november 25-én hagyta el a falut. Ezzel a település megszűnt, a hátrahagyott épületeket bedöntötték. 1974-ben közigazgatásilag Ibafához csatolták a települést.

Gyürüfű

Gyürüfű

1991-ben létrehozták Magyarország első ökofaluját. Ennek lényege a környezeti elemek közé a lehető legkönnyebben illeszthető permakultúrás települési modell.

Először a közösségi házat építették fel az Európai Unió pénzügyi támogatásával, önkéntes munkával. Az első család 1996-ban költözött Gyűrűfűre, majd 1999-re néhány újabb ház is elkészült, 2002-ben már 30 lakosa volt a falunak. Az itt élők megpróbálnak a természettel harmóniában, a tervezett permakultúrás elvek szerint élni. Ez több-kevesebb sikerrel működik is. Kevesen járnak el dolgozni, gazdálkodással termelik meg a javakat. Van, aki falusi turizmusból él, mások kecskesajtot, szappant, mézet vagy textilműveket készítenek.

Aki szeretné a települést és annak életét megismerni, az látogasson el a minden szeptemberben megtartandó öko-falu napra!