Egészséges étkezés alapjai

Már azt is pozitív fejlődésnek számolhatjuk el, hogy hal nem csak az ünnepek alatt kerül az asztalra. Az emberi szervezet nem állít elő omega 3 és 6 zsírsavat, ezért a szükséges mennyiséget táplálkozás útján kell pótolnunk.

Azt bizonyára kevesebben tudják, hogy a halban nagyon sok omega 3 zsírsav található. Ám azt már viszont sokan tudják, hogy mennyire egészséges is a hal fogyasztása. Több kutatás is alátámasztja, hogy a hal csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Amely a statisztikai kimutatások szerint manapság az egyik legfőbb elhalálozási oknak számít. Illetve a halban benne található omega 3 zsírsav csökkenti a vérnyomást, a koleszterint és még a triglicerid szintet a vérben. Ráadásul kihatással van még a vérrögösödésre, mivel meggátolja, hogy a trombociták egymáshoz illeszkedjenek. Továbbá az omega 3 zsírsav még nagyban hozzájárul az energia ellátásunkhoz. illetve az is ide vezethető vissza, hogy megszünteti a kimerültséget, valamit növeli a mentális és a fizikai kimerültséget. Több tanulmány is alá támasztja, hogy jótékony hatással van az agy és az idegek működésére is.

Omega 3

Omega 3

A hal fogyasztás minden korosztály számára ajánlott, ám különösképpen a várandós kismamák részére, hiszen az omega 3 zsírsav nagyban hozzájárul magzat fejlődéséhez. Amennyiben rendszeres fogyasztunk halat, akkor meggátolhatjuk az időskori reumás ízületi gyulladás kialakulását. Ráadásul halban található halolaj csökkentheti az ízületek kényelmetlen és fájó duzzanatát is. Az omega 3 zsírsav még számos jótékony hatással rendelkezik, melyek közzé ide sorolható, hogy megakadályozza az agysejtek károsodását, illetve csökkenthető a magas vérnyomás, és az ebből következhető feledékenység is. A további jótékony hatásai közé soroljuk, hogy erősíti az immunrendszert és a fertőzések kialakulását is megakadályozza.