Diós béles – némi személyes megjegyzéssel

A recept 1920-ból való, a nagyanyám szakácskönyvéből. A lapjai már nagyon sárgák, a könyv itt magától kinyílik:
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg vaj
28 dkg liszt
4 dkg cukor
1 kanál tejfel
1 kis só
1 tojássárgája
a fentieket összegyúrjuk és két részre osztjuk.

Az egyik felét kinyújtjuk és a tepsire tesszük.
Hozzávalók a töltelékhez:
8 tojás
28 dkg cukor
21 dkg darált dió

Diós béles

Diós béles

A 8 tojássárgáját a 28 dkg cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a 21 dkg darált diót, és hozzáadjuk a 9 tojás felvert habját.
Rátesszük a tésztára, majd a tészta másik felét a tetejére és megsütjük.
És amit a recept nem mond el, és ahogy az anyukám csinálja:
minden esetben vajjal készíti, finom lisztet használ, a cukor az porcukor, a tejföl az 1 dl.
A tojások sárgáját a fele cukorral az az 14 dkg cukorral keveri ki. Ezután felveri a 9 tojás  fehérjéjét kemény habbá és beleteszi a cukor másik felét, majd nagyon óvatosan beleforgatja a kikevert tojássárgáját és a diót., hogy ne törje össze a habot. Majd ezt a könnyű habos masszát alacsonyról ráönti a tésztára és ráhelyezi a kinyújtott tészta másik felét és így helyezi a sütőbe.