Az ingatlan vásárlás menete lépésről-lépésre

Bármilyen célból is szeretnél ingatlant vásárolni az első és legfontosabb lépés, hogy keresd meg a számodra leginkább megfelelő ingatlant. Szerencsére ez nem túl nehéz feladat, hiszen ma már könnyedén megtalálhatóak az interneten az eladó ingatlanok. Az igényes oldalak rendszeresen frissítik kínálatukat. Mielőtt persze kiválasztasz egy adott ingatlant több szempontokat is érdemes mérlegelni.

Egy ingatlan hirdető portál általában több keresési szempontot is ad, ami szerint válogathatsz. Fontos, hogy mindig mérd fel a kiszemelt építményt. Ajánlott legalább tíz eladó ingatlant megnézni döntés előtt, mivel így magad is felmérheted, hogy a számodra ideális lakásnak mennyi a reális piaci ára.

Ha megtaláltad a tökéletes épületet, akkor kérd el annak a tulajdoni lapját. Egy jogász ezt pár perc alatt online is megteszi. Amennyiben az ingatlanlapon szereplő adatok nem felelnek meg a valóságnak, azonnal keress másikat. Ha mindent rendben találtál, akkor viszont máris alkudhatsz. Nem kell megállni a kiindulási árnál, amit az ingatlanhirdetésben láttál, ugyanis a végső árat megannyi szempont befolyásolhatja.

Ingatlan hirdetés

Ingatlan hirdetés

Amint megszületett az egyezség érdemes azonnal elkészíttetni az adásvételi szerződést, amit az általad megbízott jogász készít el. Természetesen az eladóval is egyeztetni kell minden részletet. A szerződés több formai, illetve tartalmai elemet tartalmaz, melyek mindegyikét meg kell beszélni. Amennyiben mind a két fél elégedett mér épp csak ki kell fizetned az ingatlant. Legtöbbször nem készpénz formájában történik a fizetés, hanem utalással. Utalás esetén viszont mindenképp kérj igazolást.

Ha megtörtént a kifizetés, akkor már csak egy lépés maradt hátra, avagy ne felejtsd el felkeresni a földhivatalt. Az adásvételi szerződést és a vásárláshoz kapcsolódó nyilatkozatokat el kell vinni a földhivatalba, hiszen csak így lesz látható a tulajdoni lapon a tulajdonosváltás.