Az indukciós kályha előnyei és hátrányai

Sokan váltanak manapság a hagyományos gáztűzhely használata helyett villannyal működő, vagy indukciós kályhára. Ennek számos előnye, és hátránya is létezik. Fontos, hogy mielőtt valaki ilyen döntésre szánja el magát, alaposan járjon utána ezeknek, és jól gondolja át a döntését. Sokszor nem is olyan egyértelmű az egész, mint gondolnánk, ezért érdemes sok időt eltölteni a fontolgatással, annál is inkább, mivel ez egy viszonylag drága dolognak számít.

Az indukciós kályha és a sima, villannyal működő kályha nagyon népszerű manapság, több szempontból is. Az első természetesen a működésére vonatkozik. A villannyal működő kályhák sokkal kevesebb pénzbe kerülnek, ráadásul a környezetre is kevésbé károsak, mint például a gázzal működőek. Azok a darabok, amelyek villannyal működnek, sokkal jobban szabályozhatóak, és mérhető a fogyasztásuk. Ez pedig azzal jár együtt, hogy a szolgáltatók nem tesznek majd rá annyira pofátlanul magas összegeket, mint például a gázra. A másik nagy előnyük ezeknek, hogy sokkal esztétikusabbak, és praktikusabban, egyszerűen használhatók. A pucolásuk is sokkal egyszerűbb, feltéve, hogy rendszeresen megteszi azt az ember, mert ha egy ilyen kályhára rászárad valami, akkor nagyon nehéz lesz majd letakarítani.

Indukciós kályha

Indukciós kályha

A számos előny mellett azonban létezik számos hátrány is, elsősorban az indukciós lapok esetében. Ezek ugyanis csak speciális edényekkel használhatók, vagyis olyanokkal, amelyek indukciós kályhára vannak tervezve. Ezek beszerzése pedig nem számítanak olcsó mulatságnak, és ha valaki nem szokta meg őket, akkor eléggé nehezen kezelhetők, gyakorlat kell ahhoz, hogy elkészítsük a gázkályhán megszokott ételeket, recepteket. A legnagyobb problémát azonban az okozza, hogy az ilyen kályháknál nem lehet hirtelen megváltoztatni a hőfokot.