Az első pizza megszületése

A pizza sokak kedvenc étele, és talán nincs is olyan ember, aki ne ismerné. Persze ez nem volt mindig így. Mint mindent, úgy a pizzát is fel kellett találja valaki, hogy aztán az bejárhassa a világot, és mindenhol ódákat zenghessenek róla.

Az első pizza megszületésének a történetét nem lehet nemes egyszerűséggel elmesélni. Ugyanis egyáltalán nincs bizonyosság azt illetően, hogy pontosan ki is találta ki és mikor. Létezik azonban egy mendemonda a pizza kitalálására, mely szerint a pizza megalkotója egy gazdasszony volt. A történet szerint ugyanis egy szegény vándorlegény tévedt a házához az asszonynak, aki akkor egymaga volt otthon. Akkoriban pedig a vendéget illett valamilyen élelemmel kínálni. Mivel nem igen volt otthon semmi, és a tészta is kelt még, ezért úgy döntött, hogy lecsippent egy darabot a kelő tésztából, majd arra rádobált néhány dolgot, amit a kamrában talált. Ezek között volt a paradicsom, juhsajt és némi zöldség.

Pizza

Pizza

Majd betette az egészet a kemencébe, és így kisült az első pizza. Persze ez a történet erősen megkérdőjelezhető, hiszen az első ételek, amelyek pizzának nevezhetőek még nem készülhettek paradicsommal, mert egyrészt sokáig nem is volt ismert Európában, másrészt pedig miután ismertté is vált, egy ideig még mérgezőnek tartották. Így helyette zsírral vagy tejföllel kenték meg a tésztát. Annyi azonban bizonyos, hogy a pizzát Európában találták fel, azon belül is valahol Olaszországban. Valószínűleg a dél-itáliai görög kolóniák idejében találták fel, először pedig Vergilius Aeneisében említik meg. Ezzel szemben a modern pizza feltalálása persze már egy sokkal könnyebb kérdés, hiszen arról tudjuk, hogy Raffaele Esposit készítette el 1889-ben a szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából. Erre már bazsalikom, mozzarella és paradicsom került. Akármikor és akárhogyan is találták ki a pizzát, az biztos, hogy egy nagyon jó dolgot találtak fel vele. Ezt bizonyítja az a rengeteg ember, aki mái napig él-hal a pizzáért.