Az egyes rózsák színeinek a jelentéstartalma

A rózsa az egyik leggyakrabban ajándékba adott virág. Főként a szerelmesek virágának tartják, azonban számos más jelentéstartalommal is rendelkezhet attól függően, hogy milyen színű is az a rózsa, amelyet ajándékba kapunk vagy szeretnénk adni.

A vörös vagy piros rózsát mindenki ismeri, és ez természetesen a szerelem jele. Mindegy, hogy mennyire erős a vörös szín, akkor is mély érzelmeket sugall, ha egy ilyen színű rózsa cserél gazdát. A piros rózsa mindig a szerelem, a szenvedély és a romantika jelképe, így tökéletes ajándék a szerelem és a hódolat kifejezéséhez. Azonban ha csak bimbózó kapcsolatról vagy első randevúról van szó, akkor inkább egy rózsaszín rózsa tűnik helyénvalóbb meglepetésnek. Ez a szín ugyanis a kezdődő, lassan kibontakozó szerelem jelképe. Továbbá jelenthet még hamvasságot, tiszteletet, hálát és megbecsülést is. Ezért akár egy barátnak vagy anyák napjára is jó választás lehet. Baráti érzések kinyilvánítására szolgál a sárga rózsa is, mely jelképezheti ugyanakkor a plátói szerelmet vagy a hűtlenséget is.

Rózsák

Rózsák

De abban az esetben is lehet sárga rózsát ajándékozni, ha valaki bocsánatot szeretne kérni, vagy kész a megbocsátásra. Ettől sokkal erőteljesebb kisugárzással bír a narancssárga rózsa, amely az energiát és az életörömöt szimbolizálja. Akinek ilyet ajándékozunk, az különleges hatással van ránk. Ugyanakkor odaadást és csodálatot is kifejezhetünk vele. Ha hűségünket szeretnénk kifejezni, akkor mindenképpen a fehér rózsát ajánlott választani, amely egyébként tisztaságot és ártatlanságot jelent még. De ez lehet az újrakezdés és a búcsú szimbóluma is. Nem hiába szokták temetésre is ezt vinni. Érdemes hát tisztában lennünk azzal, hogy melyik színű rózsa milyen jelentéstartalommal is bír, és ennek ismeretében mindig megfelelő virággal tudunk majd kedveskedni a hozzánk közel állóknak.