Az ausztrál koala mackó jellemzői

A koala maci Ausztráliából származik, és egy erszényes állat, mivel a kicsinye a születés után hat hónapig az erszényben növekedik. Nem tartozik a medvék családjában, csupán onnan kapta a maci elnevezést, hogy hasonlít a Teddy macira. A koala hasonlít a vombathoz, csupán a bundája vastagabb, és a fülei nagyobbak.

A koalák testsúlya 5 és 14 kilogramm között van, és a magasságúk 60-80 centiméter. A nőstény állatok évente csak egy kicsinyt hoznak a világra, mely a megszületéskor körülbelül 2 centiméter nagyságú, és vakok, csupaszok, nem rendelkeznek fülekkel. Az erszényben fejlődnek ki, ebben az időszakban csak anyatejjel táplálkoznak. Hat hónapos koruktól kezdve is az anyjuk mellett maradnak, úgyhogy a hátukon csüngenek, egészen addig, amíg egy évesek nem lesznek. A koalák leginkább növényevők, mivel étrendjük fő eleme az eukaliptuszlevél. Az emésztésük elég lassú a többi állathoz képest, és ezért lassan is mozognak, a nap legtöbb részében alszanak, a többi időt pedig evésre szentelik. Amikor a koala veszélyben érzi magát akkor, két méteres ugrásra is képes.

Ausztrál koala

Ausztrál koala

A fákon van az otthonuk, a nőstények külön élnek a hímektől, viszont a párzási időszakban a hímek nehezen tűrik el egymást. Kommunikáció közben a hangjuk morajló, kattogó, de veszélyhelyzetben sikolyszerű hangot adnak ki. Sajnos egyre nagyobb mértékben irtsák ki az eukaliptusz erdőket, és így a koala macik is veszélybe kerülnek. Ezért fontos, hogy a koala macikat védelmezzék, és az erdőket fenntartsák. Az eukaliptuszlevél víz tartalma magas, ezért a koala nagyon kevés vizet fogyaszt el. A kicsinyek születésükkor nem rendelkeznek az eukaliptusz megemésztéséhez szükséges baktériumokkal, ám az anyaállat híg, bélsarat termel, és a kis koala elfogyasztja, hogy ez segítse emésztése.