Az aszalt szilva jótékony hatásai

Nem hiába hajtogatják szüleink és nagyszüleink kisgyermekkorunk óta, hogy fogyasszunk rengeteg gyümölcsöt, ezek ugyanis tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre a szervezetünknek nap mint nap szüksége van.

Vegyük például az aszalt szilvát, amelyet méltánytalanul elhanyagolunk, hiszen a legtöbben csak annyit tudnak róla, hogy cukortartalma miatt nem javallott a diabéteszben szenvedők számára, valamint még az a hír is járja róla, hogy remekül serkenti az emésztést. Ugyan mindkét állítás igaz, az aszalt szilva azonnal ennél sokkal hasznosabb gyümölcs! Bizonyára sokan hallottak már a szervezetünkben kialakuló úgynevezett szabad gyökök káros hatásairól, amelyeknek pusztító hatását az antioxidánsok segítségével akadályozhatjuk meg. Az aszalt szilva tehát már ezzel megszerezte az első piros pontját és nagymértékben felértékelődik a hasznos gyümölcsök listáján, mivel rengeteg antioxidánst tartalmaz, így gyakori fogyasztásával elősegítjük az immunrendszerünk védekezőkészségét.

Aszalt szilva

Aszalt szilva

Akár természetes, akár aszalt formáját esszük, a szilva mindkét esetben kiválóan hat az emésztésünkre. Nemcsak felgyorsítja az anyagcserét és segít a salakanyagok távozásában, hanem a felesleges zsírok megkötésében is hatalmas szerepe van, így azok számára is kifejezetten hasznos lehet, akik fogyni szeretnének. Ha tehát valaki komoly emésztési gondokkal küszködik, akkor csupán annyit kell tennie, hogy elhelyezés néhány darab aszalt szilvát egy pohár vízben éjszakára, majd reggel megissza a levét.

Ez a különleges gyümölcs többek között hatalmas segítséget jelenthet még a koleszterinszint csökkentése, a veseműködés serkentése és a csontritkulás megelőzése terén is, de belső vérzés esetén is sikerrel alkalmazható. Az aszalt szilva továbbá hatékonyan elűzi a fáradtságot is, frissíti a memóriát, segít a gondolkodásban és nyugtatja az idegeket.