Az apiterápia csodái segítségedre lesznek

Sokan már tudják, hogy a méz sokkal több, mint egy étel. Magas kalóriatartalma miatt természetes fűtőanyag, de rövid és hosszabb távú fizikai igénybevétel esetén is tud energiát biztosítani. A benne lévő glükóz igen gyorsan felszívódik és bekerül a vérkeringésbe, így átalakul hasznosítható energiává. Az őszi-téli időszakban érdemes rendszeresen fogyasztani. Fogyasztása a megfelelő emésztést és a gyerekek fejlődését is segítheti. A méznek nyugtató, lázcsillapító, de vizelethajtó, hatása is van.

A méhpempő fehéres színű, szinte gyöngyház fényű, zselés állagú váladék. Az íze savanyú, és édeskés egyben. Az idő múlásával sűrűvé és édesebbé válik. Másfél évnél tovább nem ajánlott tárolni, mert elveszíti jó tulajdonságait. Tele van ásványi anyaggal, de sejtépítő, idegnyugtató és antibakteriális anyagokkal is. A méhek kis mennyiségben termelik. Főleg gyógyászati célokat szolgál.

Apiterápia

Apiterápia

A propolisz Európában a 18. században terjedt el a népi gyógyászat körében. Igencsak sokféle betegséget gyógyítottak vele, így a légúti gyulladásokat, az égési sebeket, de az ekcémát, és a tyúkszemet is. Ezt a gyantásnak is mondható anyagot a méhek bizonyos növények rügyéből szerzik, amikor húsz Celsius foknál melegebb van. A méh rügyről-rügyre szállva megtölti a kosarát, majd visszarepül a kaptárba, ahol a dolgozók dúsítják és elraktározzák.

A leggyakrabban használt mézek között az akácméz és a fenyőméz szerepel. Fogyasztása főleg torokgyulladás esetén ajánlott. Kis mértékben még cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt nyugtató hatása is van. A fenyőméz már sötét színű, szinte fekete, valamint erősen aromás, kellemes ízű. Fertőtleníti a légutakat és a tüdőt, de gyógyítja a légúti megbetegedéseket és az influenzát is. Csökkenti a lázat, köptető, és görcsoldó hatással is bír.