Az A-vitamin bemutatása

Az A-vitamin, vagy más nevén Retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába sorolható. Számos jó tulajdonsággal rendelkezik, ám mégis a legfontosabb közé sorolhatjuk a szürkületben való látás biztosítását.

Az A-vitamin több formában is megtalálható a természetben. Ezek közül megkülönböztetjük, mint A vitamint, illetve az úgynevezett előanyagokat, melyek  provitaminok formájában fordulnak elő a természetben. Az egyik ilyen provitamin nem más, mint a karotin. Továbbá megtalálható még természetes formában az állati belsőségekben pl. a májban, vesében, illetve a szívben. Ráadásul előfordulhat még a tejtermékekben, tojássárgájában és a tengeri halakban is. A karotin főként a növényekben található meg, főként sárga színűekben, mint a sárgarépában, sárgabarackban, parajban, sárgadinnyében, illetve előfordul még a piros és zöld gyümölcsökben és zöldségekben is. A szervezetünk akár 1-2 évre előre is képes elegendő A-vitamint elraktározni. Ám vigyázni kell, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását, hiszen akár mérgezés is előállhat.

A vitamin

A vitamin

Ez igazán ritkának nevezhető, és főként olyan esetekben állhat elő, ha vitamin készítményeket által visszük be a szervezetünkbe. Ugyanis ezekben nagy mennyiségben megtalálható az A-vitamin és mellé még táplálék formájában is bevisszük a szervezetünkbe, akkor esedékes a mérgezés. A túladagolás tüneteiként jelentkezhet fejfájás, hányás, gyomorpanaszok, rossz közérzet, étvágycsökkenés, ízületi fájdalmak, fáradékonyság, vesebántalmak, illetve még hajhullás is. Amennyiben a karotint adagoljuk túl a szervezetünkben, akkor a bőr színe sárgás színűre változhat, ez az elváltozás főleg a tenyéren és talpon észlelhető. Amennyiben viszont hiánya lép fel a szervezetünkben, akkor megnőhet az egyes daganatok kialakulásának az esélye.