Amit eddig még nem tudtál a citromról!

Sokan azt hiszik, hogy a gyümölcsök közül a citromban van a legtöbb C-vitamin, de ez bizony nem így van. A citrom persze tényleg sok C-vitamint tartalmaz, ám nem kiemelkedően sokat. Érdemes tudni, hogy a gyümölcsök közül a narancs, a kivi, a feketeribizli, a csipkebogyó és a földieper is megelőzi a citromot ezen a téren. Persze egy közepes méretű citrom leve is képes már fedezi napi C-vitamin szükséglet felét. A zöldségek esetében a paprikában és a brokkoliban több a C-vitamin, mint a citromban.

Egy átlag ember esetében, aki ügyel arra, hogy egészségesen táplálkozzon, annak nincs szüksége arra, hogy bármelyik C-vitamint tartalmazó gyümölcsből vagy zöldségből többet egyen, mint amennyit kíván szervezete. Ügyelj viszont arra, hogy amikor citromos teát készítesz, akkor a citromot ne tedd bele azonnal a forró vízbe, mert a benne levő értékes hatóanyagok megsemmisülnek, várj, amíg a tea lehűl legalább 70 fokra.

Citrom

Citrom

Sokan azt gondolják, hogy a citrom savasító hatású, mivel az íze savanyú. A citromlé épp ellenkezőleg lúgosító hatású, mert az emésztés folyamatában a benne levő szerves savak az ásványi anyagokkal lúgos vegyületeket képeznek. A citromlé ebből kifolyólag az emésztést is gyorsítja. Bátran tegyünk 1-2 teáskanálnyit egy pohár vízbe, és fogyaszd étkezés után! Az citrom tehát kiváló az anyagcsere fokozására, a haspuffadás megszüntetésére, de a zsírégetést már nem indítja be, azaz nem is fogyaszt, holott sokan ebben a tévhitben élnek.

Egy másik gyakori tévhit, ami nem is teljesen tévhit, hogy a citromlé megszünteti a fejfájást. A citromlé önmagában természetesen nem tudja elmulasztani el a fejfájást, de feketekávéba csepegtetve már hatásos lehet. Amikor tehát fáj a fejed, de nem akarsz gyógyszert bevenni, akkor a citromos kávé remek alternatívát kínál. Fontos tudni, hogy a cukor semlegesíti a hatását, ezért azt véletlenül se tegyél bele, ha ki akarod próbálni ezt az egyveleget!