Amit a pollenallergiáról tudni érdemes

Azok az emberek, akiknek a mindennapjait a pollenallergia nehezíti meg tudják, hogy bizonyos ételek, fűszerek torokviszketést, bizsergést, nyelvduzzanatot okozhatnak. Érdemes megjegyezni, hogyha ezek a tünetek együttesen jelentkeznek, akkor orális allergia szindrómáról beszélhetünk. Összegyűjtöttünk a pollenallergiások számára néhány hasznos tanácsot.

A növényi fehérje, valamint az ételekben megtalálható fehérje kémiai szerkezetének hasonlósága idézi elő a pollenallergiát. Az étel elfogyasztása után az immunrendszer állapota felborul, és ezután jelentkeznek az allergiás tünetek. A pollenallergiások véleménye szerint bizonyos tünetek nagyon ritkán és enyhén fordulnak elő, de az emberek nem csak a pollenszezonban vannak veszélybe. A kutatások során kiderült, hogy a nyírfaallergiás embernél az alma elfogyasztása után allergiás tünetek jelentkeznek, akkor azok nagyban függnek az alma fajtájától. Tudni kell azt is, hogy a latexallergiásoknál gyakran jelentkezhet banán túlérzékenység is. A tüdőgyógyászok javaslata szerint, ha azt tapasztalja, hogy egy bizonyos étel allergiás tüneteket vált ki, akkor legfőképp a pollenszezonba kerülje az adott táplálékot.

Pollenallaergia

Pollenallaergia

Pollenallergiásként tudnia kell, hogy a sütés, főzés, mikrohullámú sütő hatására az allergiát okozó fehérjék szerkezete felborul, és ennek következtében az allergenitás csökken. A zeller, dió, földimogyoró, szója esetén az allergenitás nem csökkenthető. Ha a gyümölcs, zöldség héjában található az allergiát okozó fehérje, akkor tanácsolt, azok hámozása, de a konzerv ételeknél is lehetőség van csökkenteni az allergiás tüneteket. Az antihisztamin termékek képesek a pollenszezonban csökkentetni, vagy teljesen megszüntetni a kellemetlen tüneteket.