Alvászavar? Segítünk!

A 21. század egyik legfelkapottabb témája az alvászavar elemzése. A kutatók mindenáron próbálják kideríteni, hogy milyen tényezőktől függ az, hogy tökéletesen ki tudjuk magunkat éjszaka pihenni. A legfontosabb, hogy minden este próbáljunk időben ágyba bújni.

A férfiak és a nők között igen nagy különbség van az alvási szokások tekintetében is. Általában a férfiak a gondjaikat nagyrészt napközben próbálják megoldani, míg a gyengébbik nem képviselői inkább éjszakákon át rágódnak rajta. Természetesen ez embertípustól is függ, azonban ez az általános jellemző. A szürke hétköznapok után leginkább arra vágyunk, hogy hétvégén behozzuk a hétközben elmaradt alvásunkat. Azonban ez hiba a részünkről, ugyanis az adott pillanatban azt érezzük, hogy kipihentük magunkat, azonban ekkor lép fel a túlalvás ténye. A szervezet nagyon gyorsan tud alkalmazkodni egyes tényezőkhöz.

Alvászavar

Alvászavar

A hétközi korai kelést nem tudjuk hétvégi hosszas alvással kompenzálni. A szervezet számára a legfontosabb az egyensúly. A hálószoba minden zavaró tényezőtől mentes kell, hogy legyen. A zavaró tényezőknél a rádió, telefon, TV készülékekre gondolok. Ezek nagyban befolyásolják az emberi szervezetet abban, hogy minőségi pihenést tudjunk véghez vinni. A hálószoba alvásra való és a társunkkal való társalgásra elalvás előtt. Mindenek előtt a legfontosabb tényező, hogy amikor a hálószoba küszöbét átlépjük kapcsoljuk ki az agyunkat. Az agy kikapcsolása több szempontból is előnyös lehet. Elsősorban reggel sokkal frissebben ébredünk, mintha egész éjszaka töprengenénk. Az éjszaka folyamán megoldani egy gondot sem tudunk, és valószínű, hogy a legjobb ötletek sem félálomban fognak megszületni bennünk. Tehát igyekezzünk kikapcsolni az agyunkat és nyugodalmas jó éjszakát kívánunk!