Általános tudnivalók a nyomtatókról

Napjainkban nagyon sok olyan eszköz van, amely nagyon hasznos és sokan használnak, mert sok szempontból megkönnyítik a mindennapokat. A nyomtató egy olyan hardver, kimeneti periféria, amely arra használható, hogy a digitális adatokat megjelenítse, nem elektronikus formában, hanem általában papíron.

A nyomtatott kép minősége annál jobb, minél sűrűbben vannak és minél kisebbek a rajzolatot felépítő pontok. A nyomtatás sebességét lap/percben mérjük. Abban az esetben ha több számítógépet akarunk egy nyomtatóval kiszolgálni, akkor ehhez régebben egy úgynevezett switchboxot, másnéven nyomtatókapcsolót használtak, amivel fizikailag át lehetett kapcsolni az egyik számítógépről a másikra a nyomtatót. A technológia folyamatosan fejlődése alatt erre is született egy jobb megoldás és manapság már szükségtelen a kézi kapcsolás, ha a számítógépek egy hálózatba vannak kötve. Nagyobb létszámú számítógép kiszolgálásához nyomtatószervert használnak.

Nyomtató

Nyomtató

A nyomtatók különféle szempontból csoportosíthatók, melyek a következők: ülő-és ütőnyomtatók; színes és szürkeárnyalatos nyomtatók. Emellett az alapján is csoportosíthatók, hogy egyszerre hány karaktert vagy pontot nyomtatnak a papírra: keréknyomtatót (egyszerre egy karaktert nyomtatnak); sornyomtatót (egyszerre egy egész sort nyomtat); lapnyomtatót (egyszerre egy egész lapot nyomtat). Az utolsó kategória, ami szerint csoportosíthatjuk őket az az, hogy hogyan kapcsolódnak a számítógéphez: kábellel (párhuzamos, soros, Ethernet); vezeték nélküli módon (Bluetooth, Wifi, IrDA, WLAN). Láthatjuk tehát, hogy a nyomtatóknak nagyon sok fajtája, típusa van. Manapság már el sem tudunk képzelni egy olyan irodát, hivatali központot, iskolát, stb., ahol ne lenne legalább egy nyomtató.