A zeller és annak jótékony hatásai

Mindannyian fogyasztottunk már zellert valamilyen formában, hiszen egy nagyon népszerű gyógy- és fűszernövényről van szó, amelyet hazánkban is előszeretettel használnak. A zeller a zellerfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény, amely világszerte ismert és Dél-Europából terjedt el.

[wp_ad_camp_1]

Hazánkban inkább a gumós változatát termesztik és használják, azonban három változata terjedt el és vált ismertté. A görögök már a középkorban használták, a kínai gyógyászatban viszont a zellert az egyik leghatásosabb fiatalító növényként tartják számon. Rengeteg pozitív hatása van az emberi szervezetre, mint például az, hogy elpusztítja a kóros baktériumokat és a a gombákat a húgyutakban, a vesében, a belekben és a gyomorban. Támogatja az alhasi vérkeringést, görcsoldó, vízelhajtó, idegnyugtató hatása van. Nagyon gyakran használják a koleszterin csökkentésére, a reumás betegségek gyógyítására, és a köszvényre. Idegnyugtató hatása is van, tisztítja a tüdőt és a hörgőket. A zeller gumója ugyanolyan hasznos, mint a szára, a levelei, vagy a magja.

Zeller

Zeller

A különbség köztük annyi, hogy a felső részét, a húsos levélszárat, leginkább nyersen fogyasztják. Előszeretettel használják a gasztronómiában nyersen a salátákhoz, valamint főzelékek, mártások, húsok fűszerezéséhez. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, ezért kifejezetten ajánlott eledel azok számára, akik fogyókúráznak, diétáznak. Kifejezetten sok szerves nátriumot tartalmaz, foszfort, kalciumot, vasat, káliumot, vitaminokat és nyomelemeket. Fontos, hogy minél egészségesebben táplálkozzunk, és jó ha tudjuk, hogy a különböző gyógynövények és fűszernövények milyen hatással vannak az emberi szervezetre, hogyan ajánlott őket fogyasztani, milyen ételekhez használjuk őket és milyen formában.