A vörösáfonya csodás hatásai

Az áfonya egy cserjeféle, mely Észak-Amerikában és Észak-Európában őshonos. Természetes élőhelye a 2500 méter tengerszint feletti magasságtól lejjebb elterülő hegyekben és fenyvesekben található. A több száz fajtája mellett a vörösáfonya van a legjobb hatással az emberi szervezetre.

A vörösáfonya nem túl nagy számban, de Magyarországon is megtalálható. A Vaccinium vitis-idaea, vagyis a vörösáfonya indái több méteresre is megnőhet, maga a növény egy örökzöld törpecserje. Élénk piros színű bogyói nagyobb méretűek. A Mecsekben és Zemplénben található meg. A természetesen előforduló példányai fokozottan védettek. Amennyiben rendelkezünk egy napsütötte, laza talajú területtel, mi magunk is megpróbálkozhatunk termesztésével. Sokak szerint minél színesebb egy gyümölcs, annál több benne a jótékony hatású tápanyag. Ez a vörösáfonya helyzetében is igaz. Rengeteg pozitív hatású anyaggal van tele, főleg vitaminokkal nyomelemekkel és antioxidánsokkal. Jótékony hatásai mellett, ízletes és finom gyümölcs.

Vörösáfonya

Vörösáfonya

Az ásványi anyagok közül legnagyobb mértékben a kalcium, magnézium, vas, cink és kálium található benne. Emellett jelentős mértékben van jelen az A-, B-, E-, és C-vitamin is. Tartalmaz flavonoidokat is, melyeknek közismert a szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatása. Proantocianidin jelentős mértékben megtalálható a vörösáfonyában, így hatékonyan bevethető a szájüregben a húgyutakban megtelepedő baktériumok ellen. Főleg az E. coli baktérium ellen hatásos, ezt több tanulmány is bebizonyította. A kiváló tápanyagoknak köszönhetően erősíti az immunrendszert és regeneráló hatása is van. Fantasztikus méregtelenítő hatása van és megakadályozza a kövek képződését is a szervezetben. Fogyasszuk nyersen, turmixokban vagy gyümölcssalátákban.