A világ legszebb vulkánjai

A vulkánok már nagyon régóta forrásai a mítoszok és meséknek és az ókori kultúrákban a vulkánok működését csakis az istenek vagy félistenek hatalmával magyarázták. Napjainkban már tudjuk, hogy a vulkánok valójában a földkéreg tektonikai mozgásainak eredményei. Bár manapság már megértjük a belső működésüket, még mindig megfélemlíti és megrémíti az emberiséget. Itt vannak tehát a világ legszebb vulkánjai.

Az első a Kilimandzsáró ami egy jelenleg inaktív vulkán Északkelet-Tanzániában, a kenyai határ közelében. A 8992 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő Kilimandzsáró  Afrika legmagasabb csúcsa és a világ legmagasabb szabadon álló hegye. A Kilimandzsáró  hegymászók és túrázók fő célpontjává vált és a világ minden tájáról érkeznek túrázók, akik megkísérlik megmászni ezt a hatalmas hegyet. Bár az egyenlítőhöz közel helyezkedik el, a Kilimandzsáró Afrika hófödte hegycsúcsa ami a szavannai síkságon helyezkedik el. A Mayon vulkán “Tökéletes Kúp” néven is ismert, szinte tökéletes kúpos formája miatt.

Mayon vulkán

Mayon vulkán

A csodálatos vulkán felső lejtői igen meredek, átlagosan 35-40 fokosak, és egy kis csúcskrátert határolnak az oldalai pedig lávából és más vulkáni anyagokból állnak. Mayon a legaktívabb az aktív vulkánok közül a Fülöp-szigeteken, és az elmúlt 400 évben több mint 49 alkalommal tört már ki. Mayon legpusztítóbb kitörése 1814. február 1-jén történt, amely a közeli várost vulkáni kőzetekkel bombázta és 2.200 lakos hunyt el. A Kilauea a Föld egyik legaktívabb vulkánja, amely a vulkanológusok számára felbecsülhetetlen értékű erőforrás. Harminchárom kirobbantás történt 1952 óta, nem számítva a legutóbbi, 1983. január 3-án kezdődött kitörést, amely még mindig folyamatban van. Ez egy nagyon alacsony, lapos pajzs-szerű vulkán, amely a stratovulkánok magas, élesen lejtős csúcsaitól nagyon eltérő.