A világ legokosabb kutyája, a Border collie

Manapság nagyon sokan tartanak kutyát, és minden kutyatartó tudja, hogy mennyire fontos a kiskedvenccel való időtöltés. Sokszor találkozhatunk a mondással, hogy a kutya az ember legjobb barátja, ő az aki feltétel nélkül szereti gazdáját. Egy kutyusnak sok mindenre van szüksége, de leginkább a törődésre  és szeretetre. A kutyákat sok mindenre meg lehet tanítani és vannak köztük olyan fajták, amelyek kiemelkedően intelligense, okosak, mint például a Border collie.

A Border collie egy közepes méretű és nagyon intelligens pásztorkutya. Feje elkeskenyedő, szeme sötétbarna, füle félig lelóg, de megengedett az álló fül is. Szőre elég hosszú, lábai elején és fején rövid. Lábai fehérek, pofáján fehér csík, farka végén fehér folt látható, valamint mellkasán és hasán is fehér a szőrzet. Lábai párhuzamosak, teste karcsú és izmos. Farka szintén hosszú, vége enyhén felkunkorodó. Sokféle szín elfogadott, de a legnépszerűbb a fekete-fehér. A kanok magassága 49-53 cm között van, a szukák valamivel alacsonyabbak. A Border collie Anglia és Skócia határvidékéről származik és azért tenyésztették, hogy őrizze a nyájat a téli időszak alatt. Utódait később a lengyel alföldi pásztorkutyával, majd a skót juhászkutyával keresztezték.

Border collie

Border collie

Egy kimondottan értelmes, tanulékony kutyáról van szó, amely különösen igényli a foglalkozást. Egy egészséges fajta, szőrzete nem igényel sok ápolást. Nem ugat sokat, lakásban vagy kertben tartva ugyancsak kellemes társ, akinek nagy a mozgásigénye, emiatt sok időt kell eltölteni vele a szabadban. Nagyon gyorsan tanul és mivel intelligenciája kimagasló, sok foglalkozást igényel, ezért mindenképp olyan gazdának ajánlott, aki sok időt tölt vele. Nagyon népszerű fajta, ezért sokan használják sport, kiállítási és hobbi célokra egyaránt.