A világ legnagyobb szalvétagyűjteménye

A világ a legnagyobb szalvétagyűjteménye egy szlovák asszonyé, Kozák Antóniáé. Büszkén viseli a Szalvétás Tonka nevet. Gyerekkorában kezdte gyűjteni a szalvétákat, némi kihagyás után 1997-ben folytatta. A négyezredik darab után, 2004-ben került be a szlovákiai rekordok könyvébe, és kapta meg az első, országos elismerő oklevelet.

Kozák Antónia saját rekordját később 9 ezer, majd 12 ezer szalvétával döntötte meg, 2006-ban pedig a 21 ezredik darab után nevét felvették a Guinness Világrekordok listájára is. A következő Guinness-rekordról szóló tanúsítványt 2007-ben vette át 30 300 szalvétával, 2013 augusztusában pedig, az ötvenezredik szalvéta után harmadszor is kitüntették. A következő célja egy százezer darabos gyűjtemény.

Több mint 30 szalvétagyűjtővel levelezik a világ több pontjáról és cserélgetik a szalvétákat. Tizenhét nagy tévés doboz őrzi a páratlan gyűjteményt, melyben a legnagyobb darab 80 X 80 cm, a legkisebb 8 x 8, a legrégebbi pedig 1940 körüli.

Szalvéta

Szalvéta

A legtöbb a karácsonyi és a húsvéti tematikájú, de nagyon sok más mesés, virágos darab is akad a gyűjteményben. Tonka kedvencei azok, amelyek különféle személyiségeket, például a Beatles tagjait, Sissi hercegnőt, II. János Pál pápát, Elvis Presley vagy Marilyn Monroe portréját ábrázolják.

Hetente kb. négy zacskó új szalvétát vesz, azokat a darabokat, amelyekre nincs szüksége, továbbküldi a többi gyűjtőismerősnek.

A gyűjtemény körül sok a munka, hiszen az igazi gyűjtő törődik a kedvenceivel. Tonka vágya, hogy saját szalvétát adhasson ki.

Van egy üzenete is azoknak akik hallanak róla: „Ha valahol látnak egy szép szalvétát, gondoljanak arra, hogy él a szlovákiai Dobóruszkán egy Szalvétás Tonka.”