A világ legkisebb országa

Azt talán mindenki tudja, hogy a világ legkisebb országa a Vatikán, a katolikus egyház állama. Az ország nagysága 0,44 km2, lakosainak száma 900 fő. Államformája a teokratikus monarchia,1929 óta létező ország. Vatikán vallási, kulturális és történelmi szempontból is felbecsülhetetlen értékű.

Nem csak a legkisebb ország, de a turisták által leglátogatottabb is egyben, hiszen a katolikus egyház híveit a pápa otthona vonzza, a többi utazót a varázslatos szépségű történelmi város csábítja. Vatikánváros örök első helyet érdemel, és nem csak a világ legkisebb országainak listáján. A Vatikán az egyike a világ kevés enklávéjának (olyan ország, ami teljes egészében egy másik ország területén helyezkedik el). Fő látványossága a Szent Péter-tér, és bazilikája, a Szent Péter-bazilika, a Sixtus-kápolna, és a 14 csodálatos vatikáni múzeum.

A Szent Péter Bazilika egyike Róma négy nagy bazilikájának. A bazilika a Vatikán legkiemelkedőbb épülete. Területe 2,3 hektár, és több mint 60 ezer főt képes befogadni. Itt található Michelangelo Piétája, amely a művész egyetlen szignált alkotása. A Szt. Péter Bazilika kupoláját is Michelangelo tervezte.

Vatikán

Vatikán

A Szt. Péter tér, ahol a bazilika áll 1667-re készült el. A tervezésnél az volt a cél, hogy a pápa miséit minél több ember tudja meghallgatni.

A Sixtus-kápolna Michelangelo által tervezett freskója a világ egyik leglenyűgözőbb képzőművészeti alkotása. A kápolnában található festmények a teljesség igénye nélkül: Ádám és Éva, A teremtés, Noé áldozata, Az utolsó ítélet. A kápolna a mindenkori pápa magánkápolnája. Innen száll fel a füst pápaválasztáskor.

Aki Olaszországban jár, semmiképp ne hagyja ki ennek a különleges kis országnak a gazdag látnivalóit.