A Velencei Karnevál

A velencei karnevál évről-évre vonzza turisták tízezreit Olaszországba a lagúnák városába. A karnevál sok részletet megőrzött a régi hagyományból, némelyiket kissé átalakítva, de a jelképes momentumok megmaradtak.

Napjainkban a galambröptetés vagy az Angyalok szárnyalása nevű eseménnyel indul a karneváli hét. Ez a hagyomány a legrégebbi karneválokig vezethető vissza. Ekkoriban egy kötéltáncos sétált végig a Campanile és a Dózse-palota loggiája között kifeszített kötélen. Ma már papírból készült madár jelenik meg az égen: egy kábel segítségével eresztik le a harangtoronyból, sűrű konfettizápor közepette.

A velencei karnevál és Velence egyik legfőbb szimbóluma is a velencei maszk, mely a korábbi évszázadok során a kikötőváros mindennapjainak elválaszthatatlan részévé vált. Mindenki ismeri Pierrot fehér arcáról, bő ruházatáról Őt eredetileg Pedlolino néven ismerték Olaszországban, fehér arcát és ruházatát a francia színpadokon kapta.

Velencei karnevál

Velencei karnevál

A velencei maszkok közül legnépszerűbb Arlecchino a vidám karakter. A kezdetekkor foltos és rongyos ruhája volt, amit napjainkban színes, fodros formákká alakítottak. A maszk fekete, a homlokán vörös folt egy késelésre utal. Leginkább butaságát és mohóságát emelik ki. A komédiában ügyetlen figura, aki problémákat okoz gazdájának.

Brighella: Gyakori komédiás figura, a karakter kapzsi és fukar. Cselszövő, pénzéhes és spirituális hatalomra vágyik. Egyszerű, fehér ruhában jelenik meg.

Burattino: kevesebbet szerepel, mint elődei, gyors, okos figura, de egyszerű emberke.

Capitano: Nagy mesélő, szeret hősködni, de valójában gyáva alak. Jellegzetes tollas kalapot, csizmát, kardot és köpenyt visel.

Colombina a komikus szolga. Rongyos ruhája van, szemkörüli cifra festék jellemzi, és mindig van nála egy dob.

Dottore: Művelt, okos figura. Hosszú orra van és fekete ruhája.