A tudatos kommunikáció ereje

Nagyon sok élethelyzetben döbbenek rá újra és újra, hogy a kommunikációnak milyen óriási jelentősége van egy tudatos és sikeres életben. Gyakorlatilag az összes célod és álmod megvalósulásának egyik legfontosabb eszköze a kommunikáció, de persze a mindennapokban is folyamatosan kommunikálunk egymással.

Ha megfelelő emberek társaságában töltöd az idődet, akkor a közös kommunikációval rengeteget tanulhatsz, fejlődhetsz. A kommunikációd továbbá tükrözi a gondolkodásmódodat, így segít önmagad mélyebb megismerésében is, ha odafigyelsz rá, mikor milyen szavakat használsz. Ez pedig óriási segítség ahhoz, hogy felismerd a mintáidat, hiedelmeidet, korlátaidat, és feloldva ezeket fejlődhess.

A sort hosszan lehetne még folytatni, de egy biztos, kommunikálni tudni kell. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani a mai bejegyzéssel, amely egy tudatos kommunikációs technikáról, az ARK háromszögről szól. Elöljáróban azt mindenképpen el szeretném mondani, hogy az ARK háromszög egy, a szcientológiában használatos technika, és bár én magam nem vagyok szcientológus, de ezt nagyon hasznosnak tartom, ezért is osztom meg Veled. A szcientológiával és tanításaival csupán néhány alkalommal kerültem kapcsolatba, de mivel saját tapasztalaton alapuló diszkomfort érzéseim vannak e téren, ezért nem folytattam további tanulmányokat, és nem is tervezem azt. Az ARK háromszöget nem teljesen úgy fogom bemutatni, ahogy arról korábban hallottam, hanem csak az általam fontosnak vélt dolgokat fogom kiemelni és megmagyarázni, ha kell.

Az ARK háromszög jelentése: affinitás (A), realitás (R), kommunikáció (K), és azért háromszög, mert az egyes elemei között szoros kapcsolat és összefüggés van. Ez a háromszög abban segíthet, hogy megtanuld, hogyan kezdj kommunikációt egy idegennel, és hogyan mélyítsd azt, vagy a már meglévő kapcsolataidban hogyan kommunikálj úgy, hogy a másik megértse, mit is szeretnél. Az A+R+K egyenlő a megértéssel, azaz minél magasabb fokon van e három terület, annál jobb a megértés. Hamarosan példákat is írok, és akkor jobban érthetővé válik, hogy mire is használható az ARK háromszög, de előtte nézzük a jelentését.

Ha az a célod, hogy valaki megkedveljen, vajon hogy hívod fel magadra a figyelmet? A háromszögbe a legkönnyebb belépési pont a kommunikáció: azaz minél többet beszélgetsz vele (és van közös R), annál jobban fogjátok kedvelni egymást. Persze akkor is megy a dolog, ha közös R-t alakítasz ki először, de ebben az esetben valószínűleg több munkád lesz. Mire is gondolok itt? Ha a célalanynak van kutyája, akkor a kutya lehet a közös R alapja. Ehhez Neked is be kell szerezned egy kutyát, és együtt mehettek kutyát sétáltatni, ami növeli az R-t, és ez magával hozza a K-t, ami pedig növeli az A-t.

Kommunikáció

Kommunikáció

Mielőtt egy idegennel kapcsolatba lépsz, elgondolkozhatsz a lehetséges közös R-en. Milyen dolgokról beszélgethetsz majd vele, amelyek számodra is elfogadhatóak? Ha keresel közös R-t a leendő beszélgetőpartnerrel, könnyebb lesz belépned a K-val a háromszögbe. Például közös téma lehet a postán sorban állás közben, ha sokan vannak, hogy erről kezdesz el beszélgetni a sorban előtted vagy utánad állóval (sokan vannak, már dolgod lenne, kevés a nyitott ablak, ilyesmi). Magyarországon a panaszkodásra okot adó körülmények sajnos szinte mindig közös R-t hoznak létre, mert sok a frusztrált, csalódott, pesszimista ember.

És még egy példa a saját életemből egy idegennel való megismerkedésre, amikor rajtam alkalmazták az ARK-t. 2007. nyarán egy könyvesboltban voltam, és éppen egy Tony Robbins könyvet nézegettem, amikor odajött valaki, és elkezdett beszélgetni velem a szerzőről és a könyvről, ami a kezemben volt. Megkérdezte, ismerem-e a könyvet, miért éppen ezt nézem, és e mentén továbbszőve a beszélgetést sok mindent megtudott rólam. Azaz a K-val belépett a háromszögbe. Mint utóbb kiderült, az illető egy mlm cég magas szintű vezetője volt (illetve ma is az), ezért aztán átterelte a beszélgetést a cég termékére, ami engem is érdekelt. Ez közös R-t hozott létre, ami pedig a K-val együtt növelte az A-t, így beleegyeztem egy üzleti találkozóba is, ahol részletesen bemutatta a céget.

Remélem, hogy sikerült úgy elmagyaráznom az ARK háromszöget, hogy megértsd azt, és tudd használni a saját életedben. Ez volt az egyik oka annak, hogy példákat is írtam, hiszen ezek nélkül csak elméleti fejtegetés lett volna az egész bejegyzés. Kívánom, hogy tedd tudatosabbá a kommunikációdat, legyél nyílt és őszinte a többi emberrel, és ezzel segítsd az álmaid elérését!