A tökéletes kivitel érdekében, profi előkészítés marógéppel

A képzett asztalosok számára és a hobbiként famunkákkal foglalkozók részére is egyaránt fontos eszköz a marógép. Csakis általa lehet színvonalas, magas minőségű lemunkálásokat készíteni, ami aztán az adott munkadarabokat gyári minőségűvé teszi. Amikor több azonos munkadarabról van szó, akkor az asztali marógépek vannak előnyben, amíg az összetettebb és inkább már egyedi jellegű munkákhoz a felsőmarók a legideálisabbak. Alkalmazásuk által a legkülönfélébb alakzatokat, lemunkálásokat egyszerűen el lehet végezni.

A marógépek és tartozékok tehát az asztalos munka folyamán fontos szerepet töltenek be. A felsőmarók jó kihasználhatóságához persze megfelelő adottságú gépet kell választani, valamint ajánlatos a kiegészítő tartozékok választékáról is kellően tájékozódni. Olyan marógépet érdemes választani, amelynek tartozék választéka bőséges.

Marógép

Marógép

A szerszám- és tartozékválasztás esetében először is azt kell eldönteni, hogy az adott feladatra melyik marószerszám a legalkalmasabb, hiszen a kínálat ezen a téren rendkívül bőséges. A megfelelő eszközt úgy kell megválasztani, hogy a lemunkálás lehetőleg egy menetben történjen. Kifejezetten fontos, hogy a munkavégzés közben a marógépnek minél tökéletesebb megvezetést kell biztosítanunk, itt kreatívnak kell lennünk.

Az egyenes marás esetében mérlegeljük, hogy a marógépre szerelt oldalvezető vagy inkább a munkadarabra erősített vezetőléc biztosítja-e jobban a megmunkált felület egyenességét. Amennyiben az adott munkadarab éle nem egyenes, akkor a felületére szorított vezetőléc biztosít kielégítő eredményt. Minden alkalommal vegyük figyelembe azt, hogy a forgó szerszám kitérésre kényszeríti a gépet! Amikor a maróval magunk előtt tolva dolgozunk, akkor az mindig balra fog kitörni, így a vezetőlécet erre az oldalra kell felerősíteni. Lényeges továbbá, hogy a marógép megvezetését biztosító felületek mindig hibátlanok legyenek!