A szobapáfrány gondozása

Szinte minden otthonban megtalálható, igen gyakori és kedvelt szobanövényünk a páfrány. Több fajtája is ismert. A leggyakoribb a közönséges szobapáfrány. Gyönyörű, fenséges növény, amely légtisztító hatásáról ismert. A lakótelepi lakásokban nehéz a tartása, mert a száraz levegőt rosszul tűri, a párás levegő az, amire a növénynek szüksége van.

Érdemes ezért télen rendszeresen permetezni a leveleit vagy a növény alá egy tálcára kavicságyat tenni, amit rendszeresen vízben tartunk. A szobapáfrány gondozása nem olyan egyszerű. Bár rendszeres öntözést igényel, a túlöntözésre is érzékeny, amit feltétlenül kerülni kell. Nyáron kéthetente adjunk neki tápoldatot, hogy megfelelően tudjon fejlődni, télen ezt a mennyiséget csökkentsük le 1 havi adagra. Amennyiben a növény kinőtte a cserepet célszerű átültetni.

Szobapáfrány

Szobapáfrány

Az idős növényeket inkább tápoldatozzuk, mert érzékenyek arra, ha megbolygatjuk őket. Kifejezetten szereti a napsütést, de tűző napra semmiképpen se tegyük ki a növényt. Ha megfelelően gondozzuk szép és egészséges növényt kapunk, mely a lakásunk, nappalink dísze lehet. Érdemes a növényt egy függő kosárba helyezni vagy egy magas virágállványra, hogy a hosszan lelógó ágak szépen növekedhessenek. A száraz leveleket távolítsuk el a növényről és ajánlatos levágni a felszínre gyakran kinövő gyökereket is, mert azok nem nyújtanak szép látványt. Az ideális hőmérséklet a növény megfelelő növekedéséhez a 15-28°C fok közötti hőmérséklet.