A szerelem szigete – Ciprus

A legenda szerint Kronosz gyémántkemény kardjával bosszúból levágta apja, Uránosz férfiasságát, melynek következtében a vére a földre, ivarsejtjei pedig a tengerbe hullottak. Ezt a tenger hullámai habokká formálták, s abból pedig  kiemelkedett a csodaszép Aphrodité, a szerelem istennője. A szigetet, ahol a lába földet ért, ma Ciprusnak hívják. Ezért lett Ciprus a szerelem szigete.

Mind a legenda, mind a sziget szépsége, romantikája rengeteg turistát vonz ide évről évre. Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, mintegy 400 km-nyi partszakasszal rendelkezik. A sziget adottságai páratlan élményt nyújtanak: homokos partja mellett hófödte hegycsúcsa is van.

Egész évben nyújt kikapcsolódási és pihenési lehetőséget, azonban kétségkívül a nyár és az ősz a legkedveltebb évszak a Ciprusra utazók körében. Ciprus persze tavasszal is csodálatos. Színes virágok pompáznak, ahova csak a szem ellát. Gyönyörű, tiszta  vizű, puha homokos strandok, termékeny síkságok, lankás dombvidék, olykor hófödte  hegycsúcsok, mély völgyek, és  persze a tenger – ez Ciprus látképe!

Ciprus

Ciprus

A szerelem szigetén minden megtalálható,ami a kellemes kikapcsolódáshoz szükséges: A múzeumok látnivalóit, a kulturális örökség részeit, ógörög emlékeket, kolostorokat, minareteket, s magával ragadó, páratlan látványt!

Gyönyörű turistaútvonal a 12 km hosszú Atlantis-ösvény,  az Olimposz 1700 méteres csúcsáig kanyarog és ahonnan páratlan kilátás nyílik a szigetre.

Ha Cipruson járunk, érdemes elmenni a fővárosba, Nicosiába, ami Európa egyetlen kettéosztott városa. A sziget északi részén az Észak-Ciprusi Török Köztársaság található, ami csak a török által elismert köztársaság, és amit  a Ciprusi Köztársaságtól az ún. zöldvonal határol el. Ez a bizonyos határ Nicosia közepén halad át, útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal léphető át.