A sütőtök fogyasztása és jótékony hatásai

A sütőtök nagyon kedvelt csemegének számít az őszi-téli hónapokban. Hazánkban sikeresen termeszthető, akár még kiskertünkben is.  sütőtök nem csak finom, de egészséges is. Magas karotin- és C-vitamin tartalommal rendelkezik, valamint jelentős mennyiségben található még benne kalcium és foszfor.

[wp_ad_camp_1]

Több jótékony egészségügyi hatása van, melyek közül a legkiemelkedőbb a rákellenes, immunerősítő és látásjavító hatása. Magas rosttartalmával segíti a kiegyensúlyozott emésztést, illetve erős antioxidánsainak köszönhetően, kiváló az emberi szervezet egészségének megőrzése szempontjából. Nagyszámban megtalálható benne a C-vitamin, mellyel a többi tökfajta közül kiemelkedik. Karotin tartalmával képes megkötni a káros szabadgyökök megtelepedését. Kálium összetevőjével vértisztító és méregtelenítő képességekkel rendelkezik, valamint ez teszi lehetővé a vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatását is. Fogyasztásával csökkenthető az érelmeszesedés és állítólag még az égési sérülések is hatékonyan gyógyíthatóak vele. Tiamin tartalmának köszönhetően javítja az emlékezőképességet, valamint a sütőtökben lévő lutein nevű karotinoid csökkenti a sárgafolt elfajulásának esélyét, illetve olyan szembetegségek kialakulásának megelőzésében is részt vesz, mint a szürkehályog.

Sütőtök

Sütőtök

Ez a Közép-, valamint Dél-Amerikából származó növény, ezen a területeken nagyon jellegzetes tápláléknak számított. Hazánkban egyre népszerűbbé válik. Fogyaszthatjuk sütve, készíthetünk belőle krémleveseket, de kiváló lehet sütemények alapanyagaként is. Magját legtöbbször pörkölve, mint csemegét használják fel, valamint ebből még étolajat és lisztet is készítenek. A tökmagolaj gazdag E-vitamin forrás lehet. Ha kertünkben rendelkezünk elegendő hellyel, mindenképp ültessünk el pár magot, és a sikeres termesztés mellett, élvezhetjük kellemes ízét, és készíthetünk belőle számtalan finomságot magunk, és családunk számára.