A sok só hozzájárul a gyerekkori elhízáshoz?

Talán már Te is hallottál a só káros hatásairól, de azt lehet, hogy nem tudod, hogy a túl sok só is oka lehet a gyermekkori elhízásnak. Érdemes szem előtt tartani, hogy az ételek sótartalmának csökkentése bizony sok gyereket menthetne meg a felnőttkori beteges kövérségtől, a szívbetegségektől és mér agyvérzéstől is. Legalább is ezt állapították meg a Londoni Egyetem kutatói.

A tudósok, akik a kérdést vizsgálták, 1600 gyerek vizsgálata alapján kijelentették, hogy ha a gyerekek naponta mindössze 3 grammal kevesebb sót ennének, mint eddig, akkor már hetente két adaggal kevesebb cukros üdítőt is fogyasztanának. A összefüggés adott, ugyanis a sós táplálék miatt többet isznak a gyerekek, márpedig a tapasztalat szerint a sós ízt első sorban édes üdítőitallal öblítik le.

Só & elhízás

Só & elhízás

Megállapítható tehát, hogy teljesen feleslegesen túl sok sót fogyasztunk A vizsgálatban résztvevő 1600 gyerek között 4 és 18 év közöttiek voltak. Mindannyiuknál rendkívül precízen mérték a táplálékbevitelt. Azt találták, hogy napi egy grammal alacsonyabb sótartalom esetében a gyerekek napi 100 grammal kevesebb folyadékot is ittak. A gyakorlati tapasztalat alapján az ital formájában bevitt folyadék negyede cukrozott üdítőital. Ha a ma szokásos napi 6 grammos sóbevitelt felére csökkentenénk, akkor minden gyerek hetente két adaggal kevesebb cukros üdítőt fogyasztana. Az ételeink sótartalmának 10-20 százalékos csökkentését pedig a nyelvünk nem is érzékeli, sőt ekkora sócsökkentés az élelmiszeriparnak sem okozna technológiai problémát.

Tudni kell viszont, hogy egyes ételeink sótartalma tulajdonképpen megegyezik a tengervízével. Ami még megdöbbentő, hogy különösen a gyerekeknek szánt húskészítményeknek nagyon magas a sótartalmuk. A nyesedékekből készült húskészítményeknek ugyanis rengeteg só nélkül nem lenne semmilyen ízük.