A plasztik kártya nyomtatás technológiái

A plasztik kártya nyomtatás gyorsan fejlődik és ma már elérhetővé teszi a legmagasabb színvonalú technológiát. Azt is mondhatnánk, csak a megrendelő igényeitől függ a kártya grafikája, színe, a rajta lévő fotó minősége, felületének típusa és színtartóssága. Természetesen, az, hogy az egyes vállalkozások számára melyik nyomtatási mód a legideálisabb, nagyban múlik a megrendelt plasztik kártya mennyiségén is, hiszen a költséghatékonyságot is figyelembe kell venni a választás egyik fő szempontjaként.

A plasztik kártya nyomtatás alapvetően három módszerrel történik. Ezek a leggyakrabban használt technológiák a grafikának a műanyag lapokra történő felviteléhez. Azon vállalkozások számára, akik nagy példányszámban – 1000 db felett – rendelnek plasztik kártyát, az ofszet nyomtatási mód a legideálisabb. A legjobb minőséget garantálja, akár egy, akár több szín nyomása esetén. Ezzel a technológiával arany és ezüst színű plasztik kártyák készítése is kivitelezhető a legigényesebb formában. Egyik legnagyobb előnye, hogy az így készült kártyák utólag is megszemélyesíthetők, azaz bármikor felkerülhet rájuk azonosító, fotó, vonalkód.

Plasztik kártya nyomtatás

Plasztik kártya nyomtatás

A HDP, a High Definition Printing közvetett nyomtatási technológia, melynek során a grafikát HDP filmről égetik rá a kártyára. A plasztik kártya nyomtatás ezen módja még akkor is gazdaságos, ha egészen kis példányszámról van szó. Nagyon tartós, minőség tekintetében az ofszet technológiával azonos, ugyanakkor olcsóbb.

Kis példányszámhoz és fotó nélküli grafikák, logók, szövegek, egyszerűbb plasztik kártyák nyomtatásához megfelelő eljárás a szitanyomás. Előnye, hogy élénk színeket ad és tartós az eredménye, a legkontrasztosabb színeredményt biztosítja, a szitanyomás a karcolásnak is ellenáll.