A petefészekciszta komoly veszélyekkel is járhat!

A petefészekciszta veszélyes lehet, azonban ha időben észrevesszük és kezeljük, akkor könnyen és egyszerűen kiküszöbölhetjük a szervezetünkből. Bizonyára minden nő tudja, hogy a legfontosabb amit tehet az egészsége érdekébe az az, hogy rendszeresen eljár a szűrő vizsgálatokra.

Ha a petefészekciszta alapvető tüneteit észleli önmagán, akkor mindenképp keressen fel egy szakorvost. Érdemes tudni, hogy a ciszta bármilyen életkorú nőt megtámadhat, azonban általában a fiatal és termékeny nők esetében jóindulatú petefészekciszta alakul ki. Azoknál a nőknél, akiknél jelentkezett a menopauza, valamint akiknek a családjában már előfordult a petefészekrák nagyobb az esélye annak, hogy a kialakult ciszta rosszindulatú, és nem szívódik fel magától. A szakemberek szerint 40 éves kor után a nők különösen oda kell figyeljenek arra, hogy minél többször részt vegyenek a szűrővizsgálatokon. A kezdeti időszakban a ciszták kis méretűek, és teljesen tünetmentesek, ezért kizárólag akkor kerül fény a jelenlétükre, amikor részt vesz egy nőgyógyászati vizsgálaton.

Petefészekciszta

Petefészekciszta

Egy nő szervezetében a petefészekciszta elsősorban a menstruációs ciklust befolyásolja, ezért ha azt tapasztalja, hogy a havi vérzés sokkal erősebb, gyengébb, vagy elmarad, akkor forduljon szakemberhez. Ha a ciszta megkapja a megfelelő kezelést, akkor megszabadulhat az általa jelentkező kellemetlen tünetektől. Általában a nők alhasi fájdalomra, gyakori vizelési ingerre, teltség érzetre, valamint szexuális együttlét során jelentkező fájdalomra panaszkodnak abban az esetben, ha a petefészekciszta mérete nagy. Vannak olyan kivételes esetek, amikor a petefészekciszta miatt olyan tüneteket érzékel az egyén, amelyek általában a terhesség időszakában jelentkeznek.