A napozás szabályai

Kevesen tudják, hogy napozni is oda figyelve érdemes, mivel káros hatást gyakorolhat a szervezetre. A szakemberek szerint a legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mennyit ajánlott a napon tartózkodni, mikor és mivel érdemes bekenni a bőrt, valamint, hogy mit érdemes napozás előtt enni.

Napozáskor a legfontosabb a fényvédelem, mert kizárólag így akadályozhatjuk meg, hogy a nap káros sugarai kifejtsék a hatásukat a bőrön. A fényvédelem akkor lesz hatásos, ha minden egyén a bőrtípusának megfelelő faktorszámú naptejet vagy napkrémet használ. Ajánlott, hogy a világos bőrűek a lehető legmagasabb faktorszámú fényvédőt vásárolják meg. Napkrémet leginkább azok használjanak, akik száraz bőrrel küszködnek, míg a naptej zsíros bőrűek számára ajánlott. Már 20-30 perccel azelőtt, hogy napoznánk be kell kenni a bőr felszínét fényvédő termékkel. A napozás során két óránként kell használni a fényvédőt, és az anyajegyekre ajánlott több krémet felvinni.

Napozás

Napozás

Napozás során nem ajánlott ugyanazt a fényvédő terméket használni az arcon, amit a test felszínére kent. Az arcot a nap sugarai közvetlenül érik, ezért ajánlott magas faktorszámú krémet használni, mert így megőrizheti arcbőre egészségét. A szép barnulás érdekébe napozás előtt fogyasszon minél több friss gyümölcsöt és zöldséget. Ha szeretné, hogy rövid idő alatt csoki barna legyen, akkor fogyasszon a nyári szezonban répát, brokkolit, spenótot, mivel ezek a zöldségek béta-karotint tartalmaznak. Italként fogyasszon zöld teát, mivel antioxidánst tartalmaz, ezért általa megelőzhető a kellemetlen leégés. Napjainkban lehetőség van olyan arc- és testkezelésben részt venni, amely segít abban, hogy a szövetek normálisan működjenek, és a bőrt gyönyörűvé varázsolják.