A műanyag felváltja a fát

Lassan a fa anyagokat felváltják a műanyag burkolatok. Cseppet sem tűnik könnyű döntésnek, mikor építkezünk, vagy felújításba kezdünk, hogy milyen anyagokkal dolgozzunk. A fa nyílászárók viszonylag időtállók, ám attól függően, hogy milyen fából készülnek idővel sokszor elvetemedhetnek.

Ebből kifolyólag már nem szigetelnek kellően, és az ajtók-ablakok nyitogatása is problémás lehet. Ellenben a műanyag nyílászárók mellett több érv is szól. Az mellett, hogy kedvező áron beszerezhetőek több színben és méretben is megtaláljuk őket a piacon. Sokunkban még ma is él az a tény, ha műanyag nyílászárókról beszélünk, akkor rögtön a fehér színre asszociálunk. Azonban jó hír, hogy ma már léteznek olyan műanyag nyílászárók, melyek fa mintázatot kölcsönöznek és felveszik a versenyt az eredeti fa termékekkel. A műanyag ablakokat megkülönböztethetjük aszerint, hogy hány cellás üveggel rendelkeznek. A piacon mára már beszerezhetővé vált a kettőtől akár az öt cellásig is. Ezek az ablakok teljes mértékben hő- és hangszigeteléssel ellátottak.

Műanyag

Műanyag

A műanyag nyílászárók mellett a fűtésszámlánkat is lecsökkenthetjük. Ez mellett nem utolsó szempont a háziasszonyok szempontjából, hogy nagyon könnyen tisztántartható. Azok a sztereotípiák miszerint idővel a műanyag elszíneződik mára már teljesen elveszítette érvényét. A műanyag nyílászárók akár 20-30%-kal olcsóbban beszerezhetőek, mint a fából készült társaik. A környezetszennyezéstől sem kell tartanunk, hiszen az effajta nyílászzárók szinte mértékben újra hasznosíthatók. Az Egyesült Királyságban a lakosság 90%-a választotta a műanyag nyílászárókat. Németország lakosságának több mint fele tette le a voksát a műanyag nyílászárók mellett, ám ez a szám napról-napra bővül.