A mosogatógép helyes használata

Manapság már sok háztartásban találkozhatunk mosogatógéppel. Energiatakarékosságáról megoszlanak a vélemények, de azt mindenki tudja, hogy ezzel rengeteg időnket és energiánkat megspórolhatunk.

A mosogatógép nagyon hasznos, főleg az olyan háziasszonyoknál, ahol három-négy gyerkőc szaladgál, vagy a gyereknevelés és a munka mellett, egyedül kényszerülnek a háztartást vezetni. A mosogatógép rendkívül higiénikus és alkalmazásával úgy tartják, hogy kevesebb vizet és energiát használunk el. Azonban, ha helytelenül használjuk, akkor az energiatakarékosságról elfeledkezhetünk. Az első és legfontosabb az, hogy csak akkor indítsuk el a készüléket, ha már teljesen megtöltöttük. Sokaknál nehezen gyűlik ez össze, de minden mosogatógép rendelkezik öblítő programmal, így akár két-három napig is gyűjtögethetünk. Az energiatakarékosság szempontjából, érdemes a víz hőmérsékletére is odafigyelni. Nincs szükség az állandó 60fokos mosásra, hisz amikor kézzel mosogatunk, a 35-40fokos víznél nem használunk melegebbet.

Mosogatógép

Mosogatógép

A mosogatógéphez is, mint a kézi mosogatásnál, szükség van szerekre. Az egyik ilyen adalék a só, melyet a készülékben lévő sótartályba kell tölteni. A hiányát könnyen észrevehetjük, ha ezt a gép nem is jelzi, hisz pöttyös edényekkel kell számolnunk. A sótartályon kívül az eszközben találunk még egy öblítős tartályt is. Ezt üresen hagyhatjuk, ha kombinált tablettát vásárolunk, mely ezt is tartalmazza. Az tablettákat a 12 terítékes mosogatógéphez fejlesztették ki. Sokak ettől kisebb géppel rendelkeznek, ezért hasznos olyan tablettát vásárolni, amit könnyedén ketté vághatunk. Ezzel nem csak a mosogatószer költségén csökkentünk, de megóvhatjuk a készülék élettartamát is. A mosogatógépeknél érdemes tudni a tökéletes higiénia szempontjából, hogy a szűrőbetétek rendszeres tisztítást igényelnek, melyet folyóvíz alatt könnyedén elvégezhetünk.