A mobiltelefon rövid története

Manapság már elképzelhetetlen az élet mobiltelefon nélkül. Napjainkban már szinte nélkülözhetetlennek számít ez az eszköz és már nem csak arról szól, hogy felhívjunk valakit telefonon, hanem arról, hogy elolvassuk az emailjeinket, bejelentkezzünk a különféle közösségi oldalakra, böngésszünk az interneten, fotókat és videókat készítsünk stb. Na de mikor is jelent meg az első mobiltelefon és hogyan fejlődött ez évek során?

A mobiltelefon története az 1970-es évekre nyúlik vissza, amikor Amos Bell feltalálta a hívásátadást, ami lehetővé tette, hogy a telefon használója beszélgetés közben több úgynevezett cellán is áthaladjon. A Motorola mérnökét, Martin Coopert tartják az első, gyakorlatban is használható kézi mobiltelefon feltalálójának, aki egy elég nehéz, hordozható készülékkel 1973 ápr. 3-án kezdeményezte az első mobilhívást. Egy nagyon kezdetleges mobiltelefon prototípus volt és ezt követően még tíz év telt el, amíg megjelent az első, kereskedelmi forgalomban kapható mobil.

Mobiltelefon

Mobiltelefon

Az első mobiltelefon természetesen forradalmi újításnak számított. A beépített akkumulátoregy feltöltéssel körülbelül harminc perces beszélgetési időt, valamin maximum nyolcórás készenléti időt biztosított. Súlya 790 gramm volt és antenna nélkül 25 centiméter hosszú, melynek memóriájában összesen harminc hévjegyzék bejegyzést lehetett eltárolni. Mivel a későbbi mobiltelefonok mérete is igen nagy volt, ezért nem lehetett zsebekben hordani, mint manapság. Emiatt általában gépjárművekbe építették be, autótelefonként. Ahogy fejlődött a miniatürizálás, kisebb digitális elemekkel és nagyobb hatásfokú akkumulátorokkal a telefonok kisebbekké és könnyebbekké váltak. Természetesen ma már számtalan különféle formájú, márkájú, típusú mobiltelefon kapható a piacon.