A mindenki által ismert Nestlé

A Nestlé ma a világ vezető élelmiszergyártója. 1867-ben alapította Henri Nestlé, azért mert 1866-ban nagyon magas volt a csecsemőhalandóság egy megfelelő anyatej-helyettesítő termék hiánya miatt. Ezért Henri Nestlé egy csecsemők részére kifejlesztett gabonapehely terméken kezdett dolgozni, ami 1867-ben került piacra.

Később tovább bővült tevékenysége például csokoládégyártó cégek és a Maggi megvásárlásával. A Nestlé ettől kezdve már tejcsokoládét, zöldségleveseket és sűrített leveskockákat, befőtteket, ásványvizet és állateledelt is előállított. Magyarországon 1991-ben kezdte meg működését megvásárolva többek között a Kékkúti Ásványvizet és a Szerencsi Édesipari Vállalatot.

Henri Nestlé nemzetközi hírnevét találmánya figyelemre méltó tulajdonságaival vívta ki.
A név és a fészek szimbóluma (a Nestlé jelentése németül “kis fészek”), garantálták a termékeik állandó minőségét, mely alapos tudományos kutatás eredményeként lett kifejlesztve.

Nestlé

Nestlé

Ma a Nestlé filozófiájában megfogalmazza, hogy kiváló minőségű termékekkel valódi értéket kíván nyújtani a fogyasztóknak kedvező áron, hozzájárulva az élet jobbításához. A vásárlóknak egész életükben a legjobb élelmiszer biztosítása a vállalat célja. A Nestlé egész történetében a következő értékek játszottak szerepet a vállalati kultúra alakításában:

  • Azonnali és megbízható szolgáltatások nyújtása
  • Folyamatos fejlesztés
  • Biztonságos és elérhető termékek
  • Újítás és vállalkozói szellem

Az alapító elképzelése 1867. óta nem változott. Ma az élet jobbításához kíván a Nestlé hozzájárulni, 1867-ben pedig a csecsemőhalandóság csökkentésén keresztül szeretett volna hozzájárulni az élet jobbá tételéhez. A Nestlé hosszú történetében végig megmutatta azt a képességét, hogy mennyire tud alkalmazkodni a külső környezethez, az alapvető hitek és értékek elvesztése, megváltozása nélkül. A biztonság és a minőség iránti elkötelezettségen és a sokszínűség tiszteletén kívül a Nestlé elkötelezett a kulturális értékek iránt is. Ezek az értékek részben a svájci gyökerekből erednék, részben fejlesztés eredményei.