A méz: természetes gyógyszer

A méz ősidők óta használt természetes gyógyszer, nem terheli a szervezetet fölösleges anyagokkal, csak a kívánt módon fejti ki hatását. Fölösleges aggódni a túlzott cukortartalom miatt, 80%-ban szőlő- és gyümölcscukorból tevődik össze. Az ókortól kezdve tapasztalták jótékony hatását, és mint édesítőszert gyakran használták ételeikhez az emberek. A gazdagság jelképe volt, ha valaki mézes csuporral rendelkezett. Ma már sokféle mézből válogathatunk, szükség szerint vásárolhatunk akác-, vegyes virág-, repce vagy napraforgó mézet.

Magyarországon leginkább az akácméz kedvelt. Mint hungarikum van jelen a kereskedelemben, rendkívül védett minőségi árucikk. Földrajzi adottságainkat kihasználva egyre többen foglalkoznak termelésével. Rendszeres fogyasztásra nemcsak az orvosok ajánlják, de a dietetikusok is, mivel kedvezően hat a szervezet belső működésére. Egészségtani szempontból előnyös általános használata, csökkenti a fertőzéseket, gyulladásokat. Önállóan vagy teában feloldva ehető naponta, különösen influenza idején jelent hasznos segítséget. A jótékony baktériumok szaporodását serkenti, így az emésztést karbantartja.

Méz

Méz

Cukorbetegeknek óvatosság ajánlott, és a mértékletességre érdemes mindenkinek odafigyelnie. A többi mézfajta hatása egyes betegségekre felkészültséget igényel, fontos utánanézni, melyik méz mire való. A tapasztalt méhészek tudják, a természetes gyógyszer csak akkor hat, ha 100%-osan eredeti összetevők alkotják a folyékony aranyat. Az eredetiség fontos szempont, pláne kúra esetén.

Mézet fogyasztani az immunrendszer megerősítésére kimondottan ajánlott felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Téli időszakban gyakrabban vesszük elő a megfázásos tünetek csökkentésére, torokfájásra kitűnő orvosság. Egyes mézfajták a férfiaknak ajánlott potenciazavarokra, könnyedén megszünteti kisebb kóros panaszokat.